Нестинари от стари времена - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нестинари от стари времена
Автор: Петя Димитрова

Ако испанците обичат да твърдят, че техните танци са огнени, то какво трябва да кажат по този въпрос нестинарите?

Да танцуват по огненочервена жарава. Със ситна, равна стъпка. Изпаднали в състояние на транс. Това е тяхната необикновена дарба.

Българският обичай на нестинарството днес е е запазен само в няколко села в Странджа планина (Бродилово, Кости, Българи), както и на няколко места в Егейска Македония в Гърция. Танцът се изпълнява на деня на Св. св. Константин и Елена - 3 юни, в чест на светиите.

Историци твърдят, че обичаят датира от времето на траките като впоследствие е свързан с имената на двамата светии. Въпреки това той никога не е бил признат от църквата, а нестинарите дори са обявени от нея за „обладани от дявола“.

Всяка година на 3 юни денят в нестинарските села започва с „обличане“ на иконите на двамата светии. Върху тях се поставя червен плат, украсен с цветя и пари. Носени от трима юноши, иконите повеждат процесия.

Преди обяд на селския площад се пали огън, който се поддържа цял ден от най-стария нестинар. Привечер всички нестинари отиват в параклиса на Св.св. Константин и Елена за молитва. Те слушат специална мелодия в изпълнение на тъпан и гайда, която им помага да изпаднат в транс.

Втора мелодия се свири по време на самото нестинарско хоро. Първи в жаравата пристъпват най-възрастните и опитни нестинари. Те обикалят жаравата три пъти, пресичат я на кръст, а след това започва и същинското нестинарско хоро. Постепенно танцът се забавя, докато накрая нестинарите не излязат от жаравата. А краката им са напълно здрави! Именно в това е вълшебството на нестинарския танц.

Ритуалът завършва с така нареченото Костадинско хоро, в което се включват всички жители на селото.

Според легендите способни да изпълнят танца са само членовете на нестинарските фамилии, но се е случвало и присъстващи на ритуала да изпаднат в транс.

Подобни на нестинарството ритуали са известни и при китайците, японците, някои арабски племена, африканските и южноамериканските шамани.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин