Нотр Дам се възстановява според оригиналните проекти от 19-ти век, след като се срути от пожара през 2019 г. - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нотр Дам се възстановява според оригиналните проекти от 19-ти век, след като се срути от пожара през 2019 г.
Автор: Peika.bg
Нотр Дам се възстановява според оригиналните проекти от 19-ти век, след като се срути от пожара през 2019 г.
Снимка: pexels

През април 2019 г. светът гледаше с ужас как покривът на известната катедрала Нотр Дам в Париж беше погълнат от пламъци. Препускайки нагоре по кулата въпреки усилията на безбройните пожарникари, пламъците погълнаха емблематичния шпил, който се срина върху оловния покрив.

Голяма част от покрива беше погълната, много от съкровищата вътре унищожени и щетите големи. И все пак това символично сърце на Париж се възстановява с купища пари и грижи. Сред най-критичните стъпки беше възстановяването на кулата, процес, който в момента продължава извън обекта във френската провинция.

Оригиналният шпил е бил допълнение от 19-ти век към средновековната църква. Създаден от архитекта Eugene Viollet-le-Duc, той се издига на внушителните 96 метра височина. Той заменил по-стара версия. Шпилът от 19-ти век съдържа цели 500 тона дърво и 250 тона олово. Засега екипът за възстановяване започва с дървото - централната структура на кулата.

В Briey, Франция, група експерти и строители пресъздават централната шахта, използвайки оригиналните планове на Eugene Viollet-le-Duc. Двеста осемдесет и шест парчета трябва да бъдат издълбани, за да паснат и след това да бъдат спуснати на място. Всяка е изработена от хубав дъб, голяма част от който е дарение от частни собственици на земя и обществени земи. Последното парче беше поставено наскоро. „Ще бъде точно същото“, информира генерал от френската армия Жан-Луи Жоржелин, който ръководи процеса. „Но ние правим това със средствата на нашето време: използваме компютри… Вероятно имаме по-малко гений, но повече изчисления, повече сигурност чрез използването на компютри.“

Архитектът на проекта Axelle Ponsonnet изрази вълнението си от пресъздаване на кулата: „Разбира се, аз съм изключително горд да бъда част от този екип и да възстановя Нотр Дам. Но това също е много интересен проект, защото е много сложна структура и днес ние не изграждаме такива структури и това, което е удивително е, че наистина се опитваме да бъдем много специфични в начина, по който го възстановяваме. Посетителите ще могат да се убедят в този успех през 2024 г., когато катедралата отново ще отвори врати за обществеността."

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин