Нов пешеходен тур в Странджа - 170 км за 9 дни! - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нов пешеходен тур в Странджа - 170 км за 9 дни!
Автор: Peika.bg
Нов пешеходен тур в Странджа - 170 км за 9 дни!

Към момента многодневният пешеходен маршрут е с работното заглавие “Тур Странджа”. Преходът е от 170 км., изминава се за 9 дни и преминава през 16 села и 2 града. Началната му точка е река Тунджа, а крайната -  Черно море.

Идеята за него е на председателя на “Зелена Странджа” Владимир Димитров. Тя бе представена работна среща с заинтересовани лица от бранша. Маршрутът е сравняван пътя на поклонниците “Ел Камино де Сантяго” между Франция и Испания, макар да не е поклоннически. За сметка той предлага красива природа и много културни забележителности.

Най-популярният подобен маршрут в България е Ком – Емине, но той е за много по-напреднали туристи, докато "Тур Странджа" е доста по-лек и ще бъде достъпен за повече хора. 

Целта на този преход е да съживи туризма в Странджа като едновременно привлече туристи от цялата страна и предостави възможност на местните жители да развиват такъв поминък. Най-голяма пречка пред осъществяването на маршрута е липсата на туристически хижи и къщи за гости в обезлюдените села. Поради тази причина през следващите месеци ще бъде изготвена карта, на която ще бъдат обозначен всички места, които предлагат храна и нощувка по трасето. Ще бъдат уточнени и местата, които са подходящи за разпъване на палатки.

Пешеходният маршрут ще може да се измине за 9 дни пеша и за 3 дни с велосипед. През по-голямата му част теренът е равен, преминава се през гора, а на места дори има асфалтов път. Всеки, който реши да се включи, ще има възможност да премине през 16 села, два града и десетки други културни и природни забележителности между град Елхово и Созопол.

Ето го и целия маршрут:
*гр. Елхово - с. Маломирово – с. Славейково – с. Лалково – с. Ситово – с. Шарково – с. Воден – с. Горска поляна – с. Момина Църква – с. Факия – с. Голямо Буково – с. Голямбуковски манастир – с. Близнак – с. Еврезеново – с. Звездец – ИМ “Петрова Нива” - м. “Тракийски лагер” - м. “Качул” - с. Кости – с. Бродилово – град Ахтопол – Устие на р. Велека – Резерват “Ропотамо” - Мласен нос – Беглик Таш - Лъвската глава – Созопол – Стар град.

Тепърва маршрутът ще бъде маркиран. Ще бъдат поставени указателни табели и GPS трак. Така той ще бъде удобен дори за начинаещи туристи. Проектът трябва да срещне реализация през следващите месеци или година, тъй като по него все още има много работа, а и няма отделено финансиране.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин