Нов световен рекорд за птичи полет без почивка - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нов световен рекорд за птичи полет без почивка
Автор: Peika.bg
Нов световен рекорд за птичи полет без почивка
Снимка: pixabay

Пъстроопашатият крайбрежен бекас постави нов рекорд за полет без почивка, след като прелетя повече от 12 000 километра за 11 дни.

Птицата е излетяла от Югозападна Аляска на 16 септември и 11 дни по-късно е кацнала на плаж до Окланд, Нова Зеландия. Бекасът развил максимална скорост от 88 километра в час по време на полета.

Учени от природозащитната група Global Flyway Network, проследили маршрута на мъжки бекас, който нарекли 4BBRW, заради сини, червени и бели идентификационни пръстени на краката.

На птицата е поставен малък сателитен сензор, чрез който полетът е бил проследен. Учените наблюдавали и други три птици от вида, които също били снабдени със сензори.

Сателитите отчели разстояние на полета от 12 854 километра, но заради грешки в измерването, реално изминатото разстояние е било около 12 200 километра. Досегашният рекорд за най-дълъг полет на птица без прекъсване е 11 680 километра. Той е поставен през 2007 година от женски пъстроопашат крайбрежен бекас.

Интересното при този вид птици е, че те могат да намалят обема на вътрешните си органи, като по този начин намаляват съпротивлението на въздуха по време на полет. Друга причина за осъществяването на дългия полет е и високата ефективност при превръщането на телесните мазнини в енергия. Мъжкият бекас тежи между 190 и 400 грама, но преди дълъг полет той може да удвои теглото си. Важна подробност е и способността на бекасите да използват тихоокеанските течения, което допълнително намалява разхода на енергия при полета.

Учените не са съвсем сигурни, но смятат, че птиците не спят по време на полет.

За съжаление, популацията на вида рязко намалява през последните години, заради промените в климата и унищожаването на местообитанията им, вследствие от човешката дейност. Затова пъстроопашатият крайбрежен бекас е определен като почти застрашен вид от Международния съюз за опазване на природата.

Дължината на тялото на пъстроопашатия крайбрежен бекас достига до 38 сантиметра, а размахът на крилата му до 75 сантиметра. Оперението се променя в зависимост от сезона, размножителния период и възрастта на птицата. Възрастните през есенно-зимния период са със сиво-кафяво оперение. През размножителния период мъжкият е ръждивочервен, а при женската главата и шията са кафеникави. Младите наподобяват женската в брачно оперение. При миграция се събира на ята около големите водоеми. Среща се много рядко в България. Може да се види в страната ни по време на миграция или като посетител през зимата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин