Нови интригуващи археологически разкопки са намерени в Египет - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нови интригуващи археологически разкопки са намерени в Египет
Автор: Peika.bg
Нови интригуващи археологически разкопки са намерени в Египет

В близост до Луксор в Египет е открит древен фараонски град, построен преди около 3500 години. Установено е, че е част от дворец, построен за юбилея на фараона Аменхотеп III в Малката, управлявал приблизително между 1386 и 1353 г. пр. н. е.

Градът в „Двореца на ослепителната атона” е открит през септември 2020 г. близо до колоните на Мемнон, двете масивни каменни статуи на фараона, който е бил най-големият строител на Египет. Също така се намира в близост до храма на Рамзес III в Мединет Хабу и Рамесеум, както и близо до храма на фараона Рамзес II. Заедно с двореца, в района се помещавали и други такива, както и административни сгради, храм, посветен на Амон и пустинен олтар, известен като Ком ал-Самак.

Имаше и огромно церемониално езеро, известно като Биркет Хабу, и огромно селище от къщи и работилници, простиращо се по течението на Нил на разстояние над 7 км. Почти всичко това е построено от непечени тухли от кал, които сега са се разпаднали. Според Питър Лаковара, директор на Фонд за древно египетско наследство и археология, новото откритие е като своеобразен древен египетски Помпей, където можете да се разхождате по улиците на село отпреди 3500 години. Забележителното при най-новото откритие е колко съхранено е селището.

Някои от намерените къщи бяха запазени на височина до 3 м, а голяма част от съдържанието им бе непокътнато – включително инструменти, кухни и керамични съдове, някои от които с красивата синя украса, известна като„ дворцови изделие”. Надписи върху някои от саксиите назовават селището като „Възходът на Атон” и ги датират към юбилея на Аменхотеп III. В друг открит надпис се открива името на „ослепителния Атон”, името на храм, построен в Карнак от сина на Аменхотеп , Ехнатон, „еретичният фараон”, който със съпругата си Нефертити управлявал след Аменхотеп III.

Това откритие показва колко богата е била археологията на тази област и нейната нужда да бъде запазена и защитена като национален парк на Египет. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин