Новите правила за влизане в България - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Новите правила за влизане в България
Автор: Peika.bg
Новите правила за влизане в България
Снимка: pixabay

Това, което се знае до момента, е, че със заповед на министъра на здравеопазването се актуализира списъкът на държавите по цветови зони и на държавите, за които е налице информация за установена значителна негативна промяна в епидемичната ситуация.

В „червена зона“ вече попадат и Република Кипър, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство ИспанияФиджи и Емирство Кувейт. Гражданите на тези страни няма да бъдат допускани на територията на България. А българските граждани, които пристигат в страната от държава, попадаща в т.нар. "червена зона", трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от стъпването в България.

„От днес български гражданин или лице със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България, или член на неговото семейство, в т.ч. и деца, които пристигат в страната от държава в „червената зона“ и не представят на органите на граничния здравен контрол отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция, считано от датата на пробонабиране, се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор“, посочиха по-рано в съобщение от ресорното министерство.

"По отношение на червената зона - тя е най-важна за нас, защото това са страни с най-висок риск от внос на някои от вариантите, както и високата заболеваемост при тях. Иначе естествено, че всички български граждани и членовете на техните семейства имат право да влязат в България, независимо от това какви документи носят. Ако те имат предвартилно направени изследвания, това е по-добрият вариант. Но за тези, които нямат, ние изискваме PCR и ако нямат, те се поставят под карантина за 10 дни. В случай, че направят веднага след влизането и изпратят по електронен път съответния документ, то директорът на Регионалната районна здравна инспекция отменя карантината", обясни доц. Кунчев. 

Главният държавен здравен инспектор обясни, че PCR тестът е допълнителен механизъм, който ще се прилага за пристигащите от страни, представляващи заплаха. Така се гарантира, по думите му, че лицето не е развило или не е носител на заболяването.

Европейският сертификат за ваксинация дава много по-голяма свобода за придвижване, особено в рамките на Европейския съюз. Изключения са страните, които са достигнали висока заболеваемост. Движението от всички останали страни, с наличието на такъв сертификат, е свободно”, уточни още доц. Кунчев.

По думите на специалиста, вълната на вируса ще се развива и ще достигне всички страни. 

В момента се потвърждават данните, че ситуацията се влошава с доста бързи темпове в Кипър, Гърция, Испания и Португалия и някои области на Нидерландия. Тази вълна ще се развива и очакваме да достигне до всички страни, въпросът е това да е по-бавно и по-малък размер. Нас най-много ни касае индийският вариант, който вече е представен в целия свят. Бихме могли да очакваме постепенно повишаване на процента на положителните проби за индийския вариант“, заяви Кунчев.

Осигурени са още устройства за разчитане на QR кодове на границите, но граничните пропускателни пунктове и летищата ще бъдат все по-натоварени и се очаква голям пътникопоток през Кулата, Капитан Андреево и Калотина.

По думите му България е изпратилила заявка за PCR тестове, които ЕК да ни предостави. „Сумата е над 1.6 млн. евро. Целта е да улесним хората, на които им предстои да се завърнат в страната. РЗИ продължава търсенето и назначаването на още хора, които да работят на границите, за да се улесни влизането в страната. Юли и август натоварването особено по сухопътните граници ще бъде голямо. Работи се много по това да се подобрят тестовете за коронавирус, за да се доближат до PCR, но засега няма такъв, който да е равностоен“, посочи той.

Оптимистичният вариант е да очакваме следващата вълна през септември – октомври. В момента сме в най-добрата ситуация, която обаче няма да се задържи повече от седмица – две. Оттук нататък ще започне ръст и от нас зависи колко ще е бърз и интензивен. Ако не успеем да постигнем по-висок имунизационен обхват, ще се повтори картината, която виждаме в Испания, Гърция и Кипър“, допълни Кунчев и обясни, че ще продължи да нараства броят на заразените, ако е нисък процентът на ваксинираните.

По думите му е оправдано да има задължителни ваксини за някои професии, които крият риск за много хора.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин