Някои от най-впечатляващите музеи в света - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Някои от най-впечатляващите музеи в света
Автор: Елена Исаева

Музеите са едни наистина много впечатляващи постройки, които събират в себе си древна история и богатства от различни култури. Често те са бивши дворци или резиденции, самите сгради са истинско произведение на изкуството. Има толкова много музеи в цял свят, които заслужават внимание.

В тази класация са представени едни от най-интересните музеи в света, но това далеч не са всички, които човек си заслужава да посети.

 

Някои от най-впечатляващите музеи в света
Снимка: Елена Исаева
  1.  „Лувър“, Париж, Франция – определено е невъзможно е да се разгледа целият музей за един ден. „Лувърът“ първоначално е бил дворец на френските крале, построен на мястото на още по-стара крепост от Средновековието.  Строежът на този световен шедьовър започва още през 1546г. Стъклената пирамида, която се издига в средата на квадратния двор е построена през 1989г. и служи за главен вход на посетителите. „Лувърът“ още е наричан Музеят на музеите. Тук се съхраняват едни от на-известните произведения на изкуството – „Мона Лиза“, „Венера Милоска“, „Давид срещу Голиат“ и много други.

 

  1.  „Британският музей“, Лондон, Англия – сградата на музея е истинско бижу и е завършена през 1848г. Покривът на вътрешния двор е изграден от стъкло и стомана, като цялата конструкция се състои от 1656 двойки стъклени плоскости. В „Британския музей“ се съхранява известният Розетски камък, който е открит през 1799г. край град Розета в делтата на река Нил, при разкопки на древната крепост Ал-Рашид. Смята се, че на този камък, изграден изцяло от базалт, са изписани три версии на указ от Птолемей пети, издаден в Мемфис през 196 г. пр.н.е.

 

  1. „Музеите на Ватикана“, Рим, Италия – Папа Юлий втори основава музеите през 16 век. Ватиканските музеи включват 11 музея, 5 галерии и 1400 зали, от които най-впечатляващи са Сикстинската капела и Стаите на Рафаело. Сикстинската капела е официалната резиденция на папата. Храмът носи името си от папа Сикст четвърти, който поръчва възстановяване на старата Капела Магна. Стаите на Рафаело са 4 на брой зали – Залата на Константин, която е най-голямата, Залата на Хелиодор – името идва от стенописа „Изгонването на Хелиодор“, Залата на подписването – тази зала е била работен кабинет на папата, в нея е подписвал укази, и Залата на пожара в Борго – селище близо до Рим.
Някои от най-впечатляващите музеи в света
Снимка: Елена Исаева
4.  „Ермитаж“, Санкт Петербург, Русия – „Ермитажът“ е дом на най-голямата художествена колекция в света и най-големият музей в Русия. Тук можете да видите и известните „Яйца на Фаберже“. Някога е бил зимен дворец за руските крале и иператори. В музея има около 3 милиона експоната. Музеят е основан през 1764г. от Екатерина Втора, но е открит за посещения едва през 1852г. Той има 400 зали, с обща дължина от 22 километра. Ако прекарвате на експонат по 1 минута, 8 часа на ден, за 11 години ще успеете да разгледате всичко.

 5. „Дворцовият музей“, Пекин, Китай – Забраненият град в Пекин е превърнат в дворцов музей, открит за публика. Някога китайците са смятали, че това е свещена земя, на която могат да стъпват императорското семейство и избрани слуги. Най-красивият от четирите входа на музея е вратата „Умън“. Тя се издига в северната част на т.нар „Площад на спокойствието“.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин