Обществото с 5 различни пола - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Обществото с 5 различни пола
Автор: Peika.bg
Обществото с 5 различни пола

Този път ще ви покажем една от трите основни етнически групи в Южен Сулавеси (в Индонезия) – бугис.

Тамошното общество се разделя на 5 пола от доста по-отдавна, отколкото стана модерно в последно време. Според местните всички те трябва да съжителстват в хармония. Два от тях са аналогични на мъжки (ороане) и женски (маккунрай). Останалите 3биссу, калабай и калалай обаче не са лесно сравними със западните разбирания за пол.

Докато калабай и калалай могат донякъде да бъдат сравнени с транссексуалните жени и мъже, биссу е по-абстрактна идентичност, която не се среща в западното общество.

За хората биссу може да се каже, че са с трансцендентен пол и за да бъде определен един човек като такъв, трябва всички белези на половете да бъдат комбинирани в едно цяло. Съветите на биссу се ценят особено много, когато е необходима подкрепата на невидимите сили. В общността си те са считани за хора със способности на медиуми и шамани.

На биссу, както и на калабай и калалай, се разрешава да влизат в женските части на жилищата и селата.

Според системата за равенството на местните, калабай е „фалшива жена“. Тези хора се раждат мъже, но с течение на времето поемат ролята на жена и обикновено са организатори на сватбите в бугис обществото.

Калалай пък означава „фалшив мъж“. Те се раждат жени, но постепенно поемат ролята на мъже в обществото. Калабай се обличат и се представят като мъже, заемат мъжки работни места, обикновено живеят с женски партньори и осиновяват деца.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин