Одисея в света на татуировките - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Одисея в света на татуировките
Автор: Полина Райнова
Одисея в света на татуировките
Снимка: Tattoo Odyssey

Какво общо биха могли да имат мафията Якудза в Япония, племената, обитаващи Нова Гвинея, и върлуващите престъпни банди по улиците на Лос Анджелис

Крис Рейние, един от световно известните фотографи-документалисти, има отговор на този въпрос. Както той самият казва: „Намираме се на кръстопът в човешката история. Губим древните култури заедно с техните вярвания и обичаи с катастрофално бързи темпове.” Именно това е личната причина за него да се впусне в едно необикновено пътешествие, наречено "Одисея в света на татуировките" (Tattoo Odyssey). Това е името на мащабен проект, на който фотографът посвещава две десетилетия от живота си.

В серия от фотографии, събрани в албума Древни белези (Ancient Marks) и в документалния филм „Одисея в света на татуировките“, Рейние изследва допирните точки между съвременните и традиционните татуировки от цял свят. И те съвсем не са малко. Да татуираш кожата си означава да заявиш собствената си идентичност – „нещо като да носиш вътрешния си свят върху самия себе си”. Означава преминаването на праг, израстване, себеосъзнаване.

В документалната лента фотографът обръща специално внимание на една отдалечена и непозната култура: тази на ментауаите. В Индонезия на остров Сиберут те водят изолиран начин на живот – далеч от западната цивилизация. Фотографската мисия на Крис е да документира техния особен начин на съществуване, преди той да бъде пометен от всеобщата глобализация. Един свят, в който татуирането заема почетно и свещено място, свят, в който всичко носи душа – хора, растения, животни, почва, скали.

А защо този „примитивен” начин на живот има такава магична притегателна сила върху нас? Отговорът е съвсем прост: „Защото разполагаме с много неща в нашия добре уреден западен свят, но това което ни липсва, е чувството за смисъл”.

Именно този смисъл търсим, когато пресъздаваме върху телата си частица от древните култури, за чието съществуване Крис Рейние ни напомня.

 

Тази статия ви хареса? Харесайте и страницата на Peika.bg във фейсбук!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин