Огненото езеро Нирагонго - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Огненото езеро Нирагонго
Автор: Петя Димитрова
Огненото езеро Нирагонго

Къде езерото не се пълни с вода? Отговор: Там, където се пълни с лава.

Езерата от лава са уникален (а и малко страшничък) природен феномен, тъй като е необходим активен вулкан, за да ги поддържа. В момента в света съществуват само 5 подобни езера. Най-голямото от тях се намира в кратера на вулкана Нирагонго. Намира се в близост но град Гома, ДР Конго.

Искате да видите как изглежда земята отвътре? Това е вашето място! Черна повърхност, прорязвана от огненочервени пукнатини, които рисуват картини по нея. Езерото е като живо. То не само се движи, то сякаш диша. А наоколо е наистина горещо.

Нирагонго не е възможна дестинация за обикновените туристи. От една страна са честите военни конфликти в Конго, от друга... преливащата от езерото лава. Все пак до него се организират експедиции, така че ако си падате вулканолози, може да се присъедините към някоя. Стига да ви стиска.

Езерото се поддържа от честите изригвания на вулкана. Така че, ако случайно стигнете дотам, внимавайте да не се опарите. Нирагонго има в новата си история две големи изригвания – през 1977 и 2002 г., които са нанесли сериозни щети над близкия град Гома. Според експерти е напълно възможно вулканът да изригне отново и този път да превърне Гома в новия Помпей.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин