Октоберфест за начинаещи - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Октоберфест за начинаещи
Автор: Иван Чорбаджийски

Ако всяка година над 6 милиона души се стичат в Мюнхен от цялата планета, понякога изминавайки десетки хиляди километри и прелитайки над океани и континенти, значи трябва да има нещо в този Октоберфест. Ами има. Освен бира, наденички и прекомерно количество мъжки впити кожени панталони, има и пияни японски, австралийски и американски туристи, десетки загубени деца (предполагаемо със запили се нейде родители) и от нелепи по-нелепи октоберфестски шапки с размер на тиква за каляска. За да не се превърнете в жертва на собственото си новобранство на феста, прочетете долупосочените съвети, събрани от преп(ат)или колеги. И отбележете с достойнство поредната годишнина от сватбата на крал Лудвиг I с принцеса Тереза от 1810 г. Тогава Лудвиг дава щедра почерпка за жителите на Мюнхен в чест на венчавката си на Терезиенвизе (Theresienwiese или Поляната на Тереза, наречена в чест на принцесата). А днес почерпката е от вас, съветите - от нас.

Как се влиза в шатрите?

Има 14 големи и 21 малки шатри. Отворени са от 10 до 23:30 часа (последните бири се продават в 22:30 часа, през уикенда работят от 9 часа).

Можете да си направите резервация само след декември и само при съответната шатра. Не можете да резервирате онлайн. Резервацията е безплатна, но трябва да купите купони за храна и бира на стойност между 20 и 80 евро на човек в зависимост от шатрата, минимум за 10 души.

Ако нямате резервация, може да ви откажат да ви пуснат в шатрата, ако е претъпкана. А шатрите се претъпкват бързо. Най-добре отидете преди 15 часа в работни дни и преди 10 часа в почивни дни. Опитайте да влезете и чакайте, докато някоя маса се освободи. След това се втурнете към масата и се опитайте да не се сбиете с някой друг, който прави същото.

Какво представляват бирените градини?

Бирените градини са маси и пейки на открито, край шатрите. Там по-лесно се намира място, няма резервации и можете да си носите храна отвън (в шатрите не можете). Можете и да пушите.

Колко пари ще ми трябват?

Цените за 2012 г. са между 9,30 и 9,50 евро за литър бира. Порция месо е около 10 евро, а претцел/хляб – близо 5 евро. Еднократен билет за градския транспорт в Мюнхен струва 2,30 евро.

Къде да спя?

До началото на август обикновено вече всички стаи в хотели са резервирани, а ако изобщо се обявят някакви свободни места, те са на непоносими цени. Ако имате възможност, запазете си стая в хотел близо до централната гара на Мюнхен (Hauptnahnhof), за да можете да се придвижвате пеша до поляната с шатрите (ако въобще можете да ходите...).

Мога ли да си взема халба за спомен?

Да, но от сувенирните магазини. Не крадете халби – проверяват чантите и ако ви хванат, нищо не може да ги спре да извикат полиция. Лошо.

Някакви други съвети?

Ами, знаем, че е малко нелепо, но опитайте се да не се напивате много. Не за друго, но много бързо ще ви изгонят от шатрите/градините, ако започнете да се държите неадекватно. Също така не танцувайте върху масите (резултатът ще е същият) – само върху пейките. Това е.

С други думи – надявайте се на късмета си за шатри, не крадете нищо и (по възможност) не пийте твърде много. А от следващата година няма да сте начинаещи, а истински Октобер професионалисти.

Датите на феста можете да следите тук. И ако всичко вече ви е ясно, заповядайте в галерията със снимки от строежа на шатрите (който ежегодно започва през юни), леещи се халби бира, лунапарка и процесията по откриването.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин