Онова странно бучене на Таймс Скуеър - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Онова странно бучене на Таймс Скуеър
Автор: Peika.bg
Онова странно бучене на Таймс Скуеър

Тази забележителност е известна с това, че е неизвестна

Знаехте ли, че пешеходен остров по средата на световноизвестният Таймс Скуеър издава странен и целенасоченo бучащ звук. Отчасти арт инсталация, отчасти социален експеримент, този странен звук в центъра на площада не е за изпускане, въпреки че много хора го пропускат всеки ден.

Оживени тълпи, ярки светлини, свирещи клаксони и крещящи продавачи. Това са отличителните черти на Таймс Скуеър, които вече дълго време вълнуват посетителите на световната забележителност, непривикнали към тази атмосфера.

Това е бученето – странен, труден за определяне звук, наподобяващ отдалечено движение и дрънчене на тежки машини или друга технологична машинация, несъществуваща в естествената среда. Звукът е съзнателно концентриран на отделен остров за пешеходци, в средата на оживеното кръстовище, и по-наблюдателните минувачи несъмнено ще го доловят.

Идвайки сякаш изпод улицата, бученето по произход е арт инсталация от Макс Нюхаус, създадена през 1977 г. (без никакво означение или уведомление за същността й), за да установи дали някой преминаващ по най-натоварената улица в света ще го чуе. И точно както всяко необозначено изкуство, имащо за цел да привлече вниманието на обществото, почти никой не го забелязва.

Така бученето става традиционно и е основа за легенди, както почти всичко оцеляло десетилетия почти без официално отбелязване. Инсталацията е премахната за кратко от създателя си през 1992 г. и е възстановена отново няколко години по-късно.

И така той остава – странният, неизбежен, едва доловим бучащ звук, който ежедневно слушат стотици хора, но само малка част от тях всъщност забелязват.

Някои хора казват, че изкуството не е изкуство, ако не изразява нещо. Е, бученето на Таймс Скуеър отговаря на това изискване, дори когато това, което изразява, е постоянен поток от нищо, оставащ незабелязан от никой. 

 

Какво друго ви направи впечатление на Таймс Скуеър? Споделете тук или във фейсбук страницата ни!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин