Опасни ли са хостелите? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Опасни ли са хостелите?
Автор: Peika.bg
Опасни ли са хостелите?

И други въпроси и отговори за спането в хостел

Ако досега не сте се осмелявали да спите в хостел, това е може би защото ви се струва като мръсно и опасно място без грам уединение. Това е широко разпространено мнение (особено сред хората, които никога не са спали в хостел), но истината не е точно такава. Хостелите наистина не са за всеки и са по-скоро социални, отколкото уединени места, но биха могли да бъдат чудесна алтернатива, ако не разполагате с много пари и не очаквате лукс и много удобства. Както и ако пътувате соло и търсите компания в непозната страна. Събрахме няколко ЧЗВ (често задавани въпроси), за да разсеем информационното затъмнение по въпроса. А след това вие си преценете дали все пак хостелите са вашето място.

Каква е разликата между хотел и хостел?

Основната разлика е, че в хостела е много вероятно да ви се наложи да спите в една стая с непознати хора. В някои хостели обаче има и самостоятелни стаи или стаи за двама, които са по-скъпи, но пък няма да се налага да бъдете с непознати. Освен това в хостелите трябва да си носите кърпи - ако искате да ползвате кърпи на хостела, се заплаща допълнително.

Колко легла има в една стая?

Броят на леглата в стая варира – от 1 (виж предния въпрос, по-скоро изключение) до 20 и повече. Това обаче са крайности. Обикновено леглата са между 4 и 10.

С какви хора ще съм в една стая?

Въпрос на късмет – подредени, разхвърляни, усмихнати, забавни, шумни, мърморещи, приказливи, рано лягащи, рано ставащи... Често ще попаднете на приятни интересни хора, които могат да станат ваши спътници и дори приятели.

Заедно ли спят мъже и жени?

В хостелите има два вида стаи – смесени и такива, които са само за един пол. При резервацията можете да посочите дали искате да спите в смесена стая (с мъже и жени) или не.

Ще деля ли банята и тоалетната?

Обикновено банята в хостелите е една на етаж или няколко на етаж. Въпреки това рядко ще ви се наложи да се редите на опашка за душ.

Имам ли включена закуска?

В много хостели, особено в Западна Европа, към нощувката има включена закуска. Все пак четете внимателно, докато резервирате.

Мръсно ли е в хостелите?

Също както и при хотелите, можете да попаднете и на чисти, и на мръсни хостели. Най-сигурният начин да изберете чист и спретнат хостел, е да прочетете мненията на хората, които вече са били там. В сайтовете за резервации има много коментари, като предимството е, че тук могат да коментират само потребители, които са нощували в съответния хостел.

А как ще си пазя багажа?

Всички хостели имат шкафчета за заключване на багажа. Те могат да варират от метални клетки в мазето до перфектни сейф-шкафове в собствената ви стая. Много често за ползването на шкафче се заплаща.

Какви опасности има в хостелите?

Хостелът не е по-опасен от всички други „опасности“, които ви дебнат в чужбина – непознат език, вероятност да се загубите, джебчии. С две думи – подбирайте умно. Най-често срещаните „заплахи“ обикновено са шумни компании, от които не можете да мигнете цяла нощ. Въпреки че може да не ви изглеждат като безопасно място, кражбите и сбиванията в хостелите са рядкост – обикновено доминира дух на приятелство и добро настроение.

Има ли хостели в центъра на големите градове или са само в покрайнините?

Да, има в центъра, при това цените обикновено са с много малко по-високи в сравнение с по-отдалечените.

Трябва ли да си плащам за водата или за чаршафите?

Водата, електричеството, чаршафите са неща, които обикновено са включени в цената на нощувката. Въпреки това на някои места може да има малка такса за спално бельо (много рядко срещано).

Ще има ли места, ако пристигна и търся хостел за нощувка или ми трябва задължително резервация?

В големите туристически градове може да е много трудно да намерите място в хостел, ако не сте резервирали предварително. Не че е невъзможно, но ще ви отнеме много време и енергия да обикаляте от хостел на хостел в търсене на свободно място.

Колко по-евтино е да се спи на хостел в сравнение с хотел?

Зависи с какъв хотел сравнявате. В Западна Европа средната цена на нощувка в хостел е между 20 и 25 евро. За Източна Европа - в зависимост от това колко туристически е градът, но цените могат да паднат и до 7-8 евро.  

Ако имате други въпроси за хостелите, можете да ги зададете в секцията ни Въпроси.

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин