Опитвате се да спестите пари за пътувания? Ето няколко съвета да останете мотивирани - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Опитвате се да спестите пари за пътувания? Ето няколко съвета да останете мотивирани
Автор: Peika.bg
Опитвате се да спестите пари за пътувания? Ето няколко съвета да останете мотивирани
Снимка: pexels

На въпроса защо не пътуват, въпреки че искат, хората често отговарят, че е защото нямат пари. Докато в някои случаи наистина е невъзможно или ужасно да ги съберете, в повечето случаи проблемът идва от грешното нареждане на прироритети.

Работата е там, че много хора са склонни да харчат пари за неща, от които не се нуждаят, вместо да ги задържат за това, което е важно. Ако имате стабилен източник на доходи и нямате сериозни задължения или проблеми, като заеми или семейни проблеми, можете да стегнете коланите и да спестите. За съжаление, навсякъде има много изкушения, с които ще трябва да се сблъскате, особено ако не сте пестелив тип (все още).

Ето списък с 8 съвета, които могат да ви помогнат да определите приоритети, да останете мотивирани и просто да спестите пари за пътувания.

Поставете си цели и се придържайте към тях

Ако кажете, че ще „спестите пари за пътуване“ след „няколко месеца“, има голям шанс да успеете – но парите ще бъдат няколко лева и месеците ще се превърнат в година. Тогава можете да наречете целта постигната, но... за няколко лева може би можете да си вземете билет за автобус до летището или сандвич за по пътя, не повече. Независимо дали отивате на околосветско пътешествие или на кратка ваканция, изчислете колко ви трябват. За да го направите, отделете малко време в проучване. Проверете колко може да похарчите за самолетни билети, настаняване и т.н. След като пресметнете, решете кога трябва да имате събраната сума. Можете също така да направите подробен план и да зададете някои седмични или месечни цели.

Споделете плановете си с приятели

Кажете на вашите приятели, членове на семейството, познати, колеги, че спестявате за пътуване. От време на време най-вероятно ще питат как върви, което няма да е изключително приятно, но несъмнено ще бъде полезно. В крайна сметка публичното признаване, че сте се отказали, не е нито хубаво, нито лесно. Можете също да помолите най-добрите си приятели да ви подкрепят и мотивират.

Не забравяйте, че всъщност нямате нужда от тези неща

Може да има момент, в който ще се изкушите да купите още един чифт обувки (защото нито един от седемте ви чифта не отговаря на това облекло). Нов компютър (защото другият е стар), това сладко кресло, което сте виждали в разпродажба (защото е красиво и се продава). Или чифт невероятни високоговорители (защото бихте могли да се закълнете, че са говорили с вас от дисплея и са се молили да ги приберете у дома). В такива критични моменти се запитайте: наистина ли имате нужда от това? Но наистина?! Ако не, просто не го купувайте. Не го яжте, не го пийте и не харчете парите си за него. Не забравяйте, че същите пари могат да бъдат инвестирани в нещо, за което наистина, искрено и честно мечтаете.

Правете някои забавни неща, които са евтини или безплатни

Не е нужно да се местите в пещера и да живеете като отшелник. Ако спестовните ви планове са твърде строги, може бързо да загубите мотивация. Позволете си да си вземете нещо хубаво от време на време, но го направете нещо евтино. Отидете на чаша кафе с добър приятел, купете си книга втора употреба, която ще ви държи щастливо заети в продължение на много часове, пригответе вкусен обяд. Тези неща не струват много, но могат да ви доставят толкова повече радост от скъпите неща, които така или иначе бързо ще ви омръзнат. Освен това винаги можете да намерите безплатни неща за правене. Вместо да излизате и да пиете луксозни алкохолни напитки една след друга, абонирайте се за онлайн курс, гледайте филм онлайн, поканете приятели и играйте настолна игра.

Бъдете крайни и не си оставяйте друга възможност

В случай, че имате сериозни проблеми с доверието към себе си и се страхувате, че повечето методи няма да ви направят пестеливи, направете нещо, което наистина ще ви тласне към това. Ако имате поне малко пари, резервирайте самолетен билет или платете хотел. Уведомете предварително в работа. След като направите голяма крачка към реализирането на плановете си за пътуване, ще бъде много по-трудно да се предадете.

Нека други пътешественици ви вдъхновяват

Четете книги, блогове и списания, написани от пътешественици. Независимо дали чуването от други пътешественици ви кара да изпитвате ревност или искрено възхищение, това може да бъде полезно. Освен това, виждайки как истинските хора правят това, за което сте мечтали, ви изглежда по-достижимо.

Направете игра от това

Спестяването всъщност може да бъде забавно. Звучи невероятно? Вярно е! С правилното отношение и малко въображение, всъщност можете да му се насладите. Не просто дръжте пари по сметката, направете нещо креативно. Правете си бележки и пишете за какво могат да бъдат изразходвани вашите седмични спестявания, когато започнете пътуването – седмица 1 е за коктейли в плажните барове, седмица 2 се отнася за хотели, пълни със страхотни хора, седмица 3 е за билет за влак за пътуване на живописен маршрут и т.н. Вземете огромен буркан и си обещайте, че ще купите за него, да речем, билет за този театър, който толкова силно искате да посетите. Вместо да записвате плановете си в скучен лист, направете го цветен и приятен. Използвайте креативността си и превърнете всичко в игра (с фантастични награди!).

Помислете какво можете да загубите, ако не се справите

Не е никак приятно, но страхът понякога може да бъде полезен. Ако сте близо до освобождаването на плановете си, не забравяйте от какво всъщност се отказвате. Представете си всички онези красиви места, които бихте могли да посетите, приключенията, които ви очакват там, хората, които бихте могли да срещнете, нещата, които бихте могли да научите за себе си и за света. Гледайте няколко поразителни снимки на дестинациите, които сте планирали да посетите. Представете си какво би било да се разхождате там. Вижте как лежите на златист пясък на разкошен плаж. Направете го сантиментално. Направете го драматично. Накарайте го да работи.

Имате ли свои собствени методи за спестяване на пари? Споделете ни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин