Опознай столицата – музеите на София - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Опознай столицата – музеите на София
Автор: Елена Исаева
Опознай столицата – музеите на София

Музеите са онези невероятни сгради, които приютяват част от историята, културата и природата на всяка държава. Често те са бивши дворци и резиденции, понякога имат модерен, арт вид или са скрити в сгради, които по нищо не подсказват какви богатства се крият вътрев тях.


В София има множество музеи, които си заслужава да бъдат посетени по няколко пъти. В тях ще намерите интересни неща за историята на нашата столица и държава, за различни праисторически животни, обитавали нашите земи, красиви минерали и много други.

  1. Национален исторически музей това е най-големият музей в България. Основан е през 1973 г. Сградата, в която се помещава в момента е бившата резиденция в Бояна. В музея има над 650 000 експоната разделени в различни секции и отдели, като едва 10 % от тях са изложени в залите на музея. Сред най-известните от тях са Панагюрското златно съкровище и пръстенът на цар Калоян.

    Опознай столицата – музеите на София

  1. Регионален исторически музей София сградата, в която се намира музеят е много красива – бившата централна минерална баня. Предметите тук са над 120 хиляди. „Златната каляска“ е един от най-красивите експонати в музея. Тя е била изработена във Франция за френската кралица Мария-Антоанета. Докарана е от Версай по случай сватбата на българския княз Фердинанд и обичаната княгиня Мария Луиза.

    Опознай столицата – музеите на София

  1. Природонаучен музей триетажната сграда на музея предлага хиляди интересни експоната. Тук може да видите препарирана мечка, вълк и други обитатели от животинския свят. В секция „Минералогия и науки за земята“ се срещат много интересни минерали от България и света. Често се правят изложби и различни интерактивни събития, които са образователни за малки и големи.

    Опознай столицата – музеите на София

  1. Археологически музей намира се в сградата на бившата Буюк джамия. Музеят е разделен на 5 зали – Централна зала, Праистория, Средновековие, Съкровищница и специална зала за временни изложби. В този музей се намира най-голямата нумизматична колеция в България от над 300 хиляди монети.

    Опознай столицата – музеите на София

  1. Музей „Земята и хората“ тук са събрани едно от най-красивите минерали, намирани в България и по света. В музея може да научите каква е разликата между кварц и калцит, какво е минерал и какво е кристал, както и други любопитни факти свързани с геологията и минералогията.

    Опознай столицата – музеите на София

  1. Политехнически музей един от най-интересните експонати в музея има световно значение – това е първият български калкулатор с марка ЕЛКА, създаден през 1965г. Той е и първият в света, който включва функцията „корен квадратен“.

    Опознай столицата – музеите на София

  1. Квадрат 500 музеят, който през последните години нащумя изключително много. Направен е по идея на галериите на Лувъра в Париж. Това е най-новата и най-голяма сграда на Националната галерия. Открит е през 2015г.

    Опознай столицата – музеите на София
    Снимка: Елена Исаева

  1. Националната художествена галерия официалнато название на музея е Национална галерия и то беше въведено през 2015г. Помещава се в сградата на бившия царски дворец, като има общ вход с Националния етнографски музей. Галерията има множество филиали, един от които е криптата на Храм – паметника „Св. Александър Невски“, който се води музей на християнското изкуство.

    Опознай столицата – музеите на София
    Снимка: Елена Исаева

  1. Музей по палеонтология този изключитело интересен музей се намира на последния етаж, в северното крило на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Музеят е малък, но изключително образователен. Най-големият и ценен екземпляр в него е точно на входа на музея – огромен скелет на праисторическо животно, наречено Дейнотериум, подобно на мамутите. Той е открит при геоложки разкопки край Стара Загора. Копие на голямото животно има в музея по палеонтология в Асенвоград. 

    Опознай столицата – музеите на София
    Снимка: Елена Исаева
  1. Музей на илюзиите този странен, но впечатляващ музей се намира на бул. Мария Луиза, срещу Централните хали. В него има различни зали, с интересни оптични илюзии. Може да си направите забавни семейни снимки. Този музей е чудесен избор за децата в почивни, дъждовни дни.

    Опознай столицата – музеите на София

 

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин