Организирано почистване на плаж „Ветеран“, Варна - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Организирано почистване на плаж „Ветеран“, Варна
Организирано почистване на плаж „Ветеран“, Варна
Снимка: WIND2WIN

На 23 септември се организира почистване на плаж „Ветеран“ във Варна!

Инициатори на събитието са сърф училище „Акаша“ и Surfrider Foundation Sofia. Те приканват варненци и всички, за които морето и плажът са ценност и милеят за чиста природа, да се включват. Осигурени са чували и ръкавици, а от присъстващите се изисква само много настроение и ентусиазъм. Стартът ще бъде в 10:30 ч.

Акцията ще закрие предвидените за тази година активности за каузата „Черно море, свободно от пластмаса“, стартирали през юни с почистването на плаж „Перла“, Приморско. Централна част от програмата е случващото се в момента уиндсърф предизвикателство WIND2WIN, чийто успешен завършек ще бъде отбелязан именно с почистването във Варна.

За събитието на плаж „Ветеран“ са предвидени и много забавни активности – докато родителите се трудят усърдно на плажа, най-малките са добре дошли да се включат в безплатна графити работилница с графити артистите от 0511. Вечерта добре свършената работа ще бъде отпразнувана на терасата на Хале 3, наслаждавайки се на последните летни дни със сърф филми и свежа компания. Когато падне нощта, домакин ще бъде Yo-Ho-Hostel, подкрепящ за поредна година усилията на сърфистите.

Организирано почистване на плаж „Ветеран“, Варна
Снимка: WIND2WIN

Средствата, използвани за организирането на почистването, са събрани от даренията за каузата от Colour Monk, Banditto, Anglo-American School of Sofia, както и дарения, направени чрез PayPal акаунта на WIND2WIN. Почистването също така е част от дългогодишната глобална кампания на Surfrider Foundation Europe – Ocean Initiatives.

Вече трети ден на ход е кулминацията на каузата „За Черно море, свободно от пластмаса“ -  първото по рода си морско предизвикателство WIND2WIN, в което Илияна Стоилова и Йоан Колев от Акаша си поставиха за цел да преминат с уиндсърф по море между най-северната и най-южната точка на българското Черноморие или общо около 300 км между Дуранкулак и Резово, движени единствено от силата на вятъра и човешкия дух.  

Организирано почистване на плаж „Ветеран“, Варна
Снимка: WIND2WIN

Докато двамата се придвижват по набелязаното трасе, ги придружава екип от морски биолози, които имат задачата да снемат проби, да наблюдават и локализират местата с плаващи морски отпадъци и да записват наблюденията си върху морските бозайници в Черно море. Така ще бъде оформена екологична картина на морската вода, която да послужи като отправна точка за вземането на мерки за справяне с проблема с пластмасовото замърсяване и привличане на обществено внимание. 

Организирано почистване на плаж „Ветеран“, Варна
Снимка: WIND2WIN

От старта в Дуранкулак на 18 септември не липсваха перипетии за екипа на WIND2WIN – първоначално нестабилен вятър забави хода на сърфистите и те преодоляха първата дистанция до Варна за доста повече време от очакваното, а във втората отсечка от Варна до Обзор двигателят на основната придружаваща лодка отказа и се наложи да бъде изтеглена, а сърф тандемът остана сам напред.

Въпреки проблемите и вероятност авариралата лодка да не може да бъде заменена, Илияна и Йоан потеглиха сами напред  в най-тежкия участък от трасето – в района на Бургаския залив, който е много врязан навътре в сушата, а това налага прекосяването му отдалеч – директно от нос Емине към Созопол.

Желаем успех и нека се включим в почистването на плаж „Ветеран“, Варна!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин