Ориент Експрес: Влакът на кралете и шпионите - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ориент Експрес: Влакът на кралете и шпионите

Откакто оригиналният Ориент Експрес осъществява пътуването си през октомври 1883 г., влаковата му композиция винаги е била пропита с усещане за разкош и легендарност. Някога този влак е бил прочут сред коронованите особи на Европа, хората на изкуството, заможните бизнесмени и дори шпионите...

Днес обаче бляскавите вагони в стил бел епок предприемат траещото пет нощи пътуване, което започва от Париж, преминава през снеговитите Алпи, Будапеща, Букурещ и стига до Истанбул, само веднъж в годината.

Най-прославеният влак в историята е вдъхновил десетки романи и филми - даже и един фокстрот! Като стъпваш на Ориент експрес, стъпваш назад във времето сред най-доброто, което железниците са можели да предложат през 20-те години на ХХ в. Той се отличава с качествата на интериора си (дърворезба в стил ар деко, пищни кресла в трите вагон-ресторанта), обслужването и храната.

В Париж влакът тръгва от същата гара, откъдето е тръгнал първият Ориент Експрес на 4 октомври 1883 г. - Гар дьо л’Ecт (Gare de l’Est). Усещането за престижност се увеличава от контраста на шляещите се по платформите пасажери, пианото и историческата музика на бар-вагона - цял друг свят, различен от този на днешните парижани с техните айподове.

В днешно време влакът се движи от късния март до ранния ноември с различни маршрути, траещи от един до шест дни, докато класическото пътуване Париж-Истанбул се случва само веднъж в годината. Предпочитаните сезони са пролетта и есента.  

 

Това пътешествие ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин