Oрлови скали - скални мистерии край Ардино - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Oрлови скали - скални мистерии край Ардино
Автор: Боряна Кръстева

Родопи, легенди, древни цивилизации, скални ниши  - все неща, които повече задават въпроси, отколкото да дават отговори.

На 2 км от Ардино се намира скално-култовият комплекс "Орлови скали". На турски език мястото се нарича "Кузгун кая" или "Картал кая", която означава "гарванов камък", а не "орлов" както започват да го наричат в средата на 20-ти век. 

Скалите достигат височина 25 метра и в тях има издълбани 100 ниши. (Към момента са 97, другите 3 са разрушени). Какво е било тяхното предназначение и кой е техният създател - все още не е ясно. 

Съществуват няколко теории и легенди за Орлови скали, които обаче не са намерили своето потвърждение. Според едни нишите са били погребални съоръжения - в тях се поставяни урни с пепелта на покойниците. Друга, подобна на тази теория, определя нишите като портал между света на живите и този на мъртвите. Те наподобявали силует на висящ прилеп. Според древните вярвания именно той превеждал душата на мъртвеца към света на отвъдното. 

Има и трето предположение, което отхвърля възможността скалните ниши край Ардино да са се използвали като некропол, защото са труднодостъпни за извършването на подобни ритуали. За това се предполага, че в тях са се поставяли свещени предмети на определени дни, свързани с космогоничен обред. 

Заради мистичността на мястото и многото неизвестни, сред местите се разказа легенда за змей, който живее под скалите и пази тайно съкровище. 

Подобни изсичания в скалите има и край селата Безводно, Три могили, Мезек, Татул, Сухово, Дъждовница, но тук на Орлови скали, те са най-многобройни. 

Полезна информация:

Ако идвате от Кърджали, влизате в Ардино и следите за кафява табела с надпис "Орлови скали". Близо до нея има малка дървена беседка. От там пътят до скалите е маркиран. Ако сте с автомобил, можете да паркирате пред дървената ограда с информационна табела. Оттам започва пътеката на ардинската поезия, която след 10-15 минути, ще ви отведе до скалите. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин