Още 5 красиви пещери на територията на България - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Още 5 красиви пещери на територията на България
Автор: Вероника Иванова
Още 5 красиви пещери на територията на България

На територията на България се намират някои уникални природни забележителности, които човек задължително трябва да посети поне веднъж в живота си.

Точно такива забележителности са множеството пещери, разположени на територията на родината ни.

 Ето още 5 красиви пещери, заслужаващи вниманието ни:

1. Бачо Киро

Тази пещера е кръстена по името на героя от Априлското въстание. Намира се на около 6 км. югозападно от град Дряново и представлява сложна система от лабиринти с обща дължина над 2 400 метра. Първата зала – т. нар. Преддверие е най-добре изследвана от археолозите, като след нея се влиза в Дъждовната зала. Третата зала пък е наречена Срутището, а от нея се преминава в Залата на самотния сталактон, Залата на езерата и Конгресната зала. Най-внушителна е приемната зала, като там могат да бъдат видени различни каменни фигури – Каменният орел, Гъбите, Монасите, Трите клюкарки, Баба Яга и др.

 

Още 5 красиви пещери на територията на България

2. Орлова чука

Пещерата Орлова чука се намира в Дунавската равнина, на територията на община Две могили. Открита е случайно през 1941 година от овчар, който пасял стадото си там. За да може пещерата да приема посетители е изграден изкуствен тунел, служещ за вход и 124 стъпала, като за туристите са осветени и достъпни около 3 км. от пещерата. При археологическите разкопки тук, са открити доказателства, че пещерата някога е била обитавана от хора, а освен това са намерени и скелети от пещерни мечки.

Още 5 красиви пещери на територията на България

3. Духлата

Наричана още с името Боснешката пещера, тя се намира в югозападната част на Витоша (до село Боснек, община Перник) и е  считана за най-дългата пещера на територията на България – 17 600 м. и дълбочина 53 м. Името и произлиза от звука, който се чува при преминаването на въздуха през входа ѝ. Състои се от лабиринтна система на 6 етажа, като в нея могат да бъдат видени различни тунели, галерии, подземни езера, водопади и синтрови образувания. В нея живеят 22 вида животни, 6 от които – прилепи. Достъпът е възможен само с опитен водач и след предварително получен инструктаж.

Още 5 красиви пещери на територията на България

4. Темната дупка

Пещерата Темната дупка се намира в близост до селата Миланово и Лакатник, община Своге. Известна е с това, че е една от най-дългите пещери в България, а входът ѝ е разположен на Лакатнишките скали. Тъй като не е пригодена да посреща туристи, в случай че решите да я посетите, ще трябва да ползвате услугите на водач и да сте екипирани подходящо. Пещерата е с лабиринтен характер, а вътре могат да бъдат видени подземни реки, езера, водопади, галерии и прагове. Освен това мястото е дом на много водни охлюви, ракообразни и бръмбари. Темна дупка основателно се смята за една от най-красивите пещери в родината ни.

Още 5 красиви пещери на територията на България

5. Деветашка пещера

Тази пещера се намира на скалистия бряг на река Осъм, северно от село Деветаки (и на 18 км. североизточно от Ловеч) и е една от най-големите в България – входът и е с височина 35 м. и ширина 30 м. Във вътрешността си е суха, много просторна и защитена от силни въздушни течения, а на тавана ѝ има 7 огромни отвора, наричани от местните Окната. Интересен факт е, че в миналото пещерата е била секретен военен обект, а по късно – до 90-те години на миналия век се е ползвала за съхранение на гориво. 

Още 5 красиви пещери на територията на България
Снимка: bg.wikipedia.org

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин