Още една група елени лопатари на свобода в Източните Родопи - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Още една група елени лопатари на свобода в Източните Родопи
Автор: Peika.bg

Първите 12 лопатаря за 2020 бяха разселени край Кърджали по-рано този месец. С тази група започна есенния сезон за разселване на елени в защитените зони в Източните Родопи.

Лопатарите са под постоянно наблюдение от екипа и представители на местните ловни дружини, които сътрудничат за връщането на животните в района. Следващите няколко месеца в Източните Родопи се планира да се разселят общо до 100 елена.

Целта на фондация По-диви Родопи е стъпка по стъпка еленът лопатар да бъде възстановен в целите Източни Родопи. През последните пет години в района на Източните Родопи са разселени над 400 елена лопатари и 50 благородни елена в сътрудничество с СЛРБ и местните ловни сдружения от Кърджали, Харманли и Крумовград.

Възстановяването на популацията от елени лопатари и благородни елени се осъществява рамките на проекта „Опазване на черните и белоглавите лешояди в Родопите“, разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците. Проектът е финансиран по програмата LIFE на ЕК.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са открити в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие. В началото на миналият век е започнало неговото възстановяване в България.

Биологичното разнообразие в Родопите е едно от най-богатите в Европа, като за това решаваща роля имат дивите тревопасни животни, сред които и елените лопатари и благородните елени. Тези животни поддържат множество видове в характерния за Родопите мозаечен ландшафт. Връщането на лопатарите дава шанс както за възстановяване на дивата природа, така и за превръщането на Родопите в желана туристическа дестинация в България.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин