Осло за без пари - 11 безплатни атракции - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Осло за без пари - 11 безплатни атракции
Автор: Мария Ангелова
Осло за без пари - 11 безплатни атракции

Ако случайно ви се намира една торба с пари, които искате да изхарчите някъде в чужбина, Осло със сигурност ще намери начин да ви ги вземе. Всъщност много начини. Друг е въпросът, че много ви се иска да видите Осло, а пък сте си загубили някъде съответната торба с пари. Сега ще ви покажем, че норвежката столица може да се стори скъпа само на зле информирания турист, като ви предложим най-малко 11 безплатни неща, които да правите, видите и усетите в един от най-скъпите градове в света.

Осломарка

6510

Осломарка не е марка на Осло, нито има нещо общо с пощенските услуги. С тази дума обобщено се наричат всички хълмисти зелени области около норвежката столица, където хората си почиват, разхождат се, правят пикник, карат колело, а зимата – карат ски. Вземете трамвай само на 15 минути северно от града. Въпреки, че тук идват много жители на Осло, а особено през уикенда и „претъпкано“ би била подходяща дума, в Осломарка все още се срещат сърни, лосове, бобри и рисове.

Парк Вигеланд

6511

Една от най-значимите забележителности на норвежката столица също е безплатна – в скулптурния парк Вигеланд (Vigelandsparken) ще видите над 200 статуи на Густав Вигеланд. Най-големият скулптурен парк, направен само от един творец. Това е достатъчно.

Страх от високо или кънки с остър връх 

6467

В покрайнините на Осло, само на 20 минути от центъра, се намира Холменколен (Holmenkollen) – най-високият и стръмен склон за ски скокове. Кулата за скокове е на над 60 м височина, откъдето се разкрива зашеметяваща гледка към Осло, а всяка година се провежда световна купа по ски скокове.

Ако ви е страх от високо, придържайте се по-близо до земята – например, на една от двете безплатни ледени пързалки – Нарвисен (Narvisen), която е в самия център на Осло, в близост до Националния театър, или Фрогнер Стадион (Frogner Stadion). Ще трябва да платите само наем за кънки.

На плаж в Норвегия

6475

Ако си мислите, че е невъзможно да се върнете от екскурзия в Осло с тен, много, ама много се лъжете. Само трябва да е лято и да се отправите към някой от безплатните плажове като Хук (Huk). Дрескодът е по желание - Хук има и стандартен, и нудистки плаж. За да стигнете, качете се на автобус 30, посока към Bygdøy (произнася се Бигдей).

Северното сияние

6482

Ако искате разходка извън града с кучешки впряг и екскурзовод, северното сияние няма да ви излезе толкова безплатно. Можете обаче просто да изчакате да се стъмни (ако е зима няма и да ви се наложи да чакате особено дълго) и да се взрете в едно най-удивителните явления на нашата планета.

Да помахаш на кралското семейство

6478

Ето ви още едно безплатно удоволствие! Най-лесно ще го осъществите, ако сте в Осло на 17 май – националния празник, Ден на конституцията. Из целия град (и цялата страна всъщност) настроението е приповдигнато, огромна процесия от хора минава покрай кралския дворец и маха на кралското семейство. Има и бонус – на националния празник норвежците се обличат официално и носят... националните си носии (bunad) вместо смокинги и бални рокли.

Нобеловите награди - още помахване

6481

След като сте поздравили кралското семейство, помахайте благосклонно и на едни от най-великите умове на Земята. Ежегодно на 10 декември в кметството на Осло се провежда церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир, която е само с покани (не можем да ви помогнем тук). Но можете да се включите в традиционното шествие с факли след това (около 19 ч.).

Смяна на стражите и още...

6484

Смяната на стражата пред Кралския дворец е едно протя-я-жно, бавно представление, което е напълно безплатно и се провежда всеки ден в 13:30 часа. Можете или да го гледате, нетърпеливо потропвайки с крак, или да се възползвате от ситуацията и да се промъкнете до безценното кралско съкровище. Малко криминален оттенък на вашето норвежко приключение. Обективно погледнато, да ви арестуват също е съвсем безплатно – получавате безплатен транспорт, безплатна нощувка, както и безплатна обиколка на местния арест.

Ти-ри-ри-рам! - на живо

1853

Всяка неделя вечер след полунощ клуб BLA (на норвежки „синьо“) ви предлага микс от джаз, цигански ритми и блус на живо с квартет Франк Знорт (Frank Znort Quartet). Жителите на Осло може и да са на работа в понеделник, но вие нали сте на екскурзия!

И лъжичка култура

6480

За да не я карате съвсем безмузейно, посетете някои от безплатните музеи в Осло (да, има и такива). Градският музей на Осло (Bymuseet) и Междукултурният музей (Interkulturelt Museum) са добро начало към разбирането на това, което ще видите по улиците на града – ще ви запознаят с историята на столицата и с връзките между шестте основни религии, които си съжителстват тук – християнство, будизъм, юдаизъм, сикхизъм, ислям и хиндуизъм. Затворени са в понеделник.

Националната галерия (Nasjonalgalleriet) е с безплатен вход в неделя.

И накрая малко магия 

6479

Направете завършека на престоя си в Осло вълшебен, като посетите Музея на магията (Trylle Museet). Работи в неделя от 13 до 16 часа, като в 14 часа започва магично шоу.

Вече ви се ходи в Норвегия? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Норвегия! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
ЛаМаринка Винена, 08.11.2012 | 16:29
А за Берген как стоят нещата, има ли надежда за подобни "леки" удоволствия и там, че ми предстои сияйно пътуване след известно време? :)
Абонирайте се за нашия бюлетин