Остров Бююкада – до Принцовите острови без принцове - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Бююкада – до Принцовите острови без принцове
Автор: Мария Ангелова

Бююкада е най-големият от Принцовите острови и любимо място на жителите на Истанбул, където да избягат през почивните дни. „Бягство“ е точната дума, защото сте на няколко километра от Истанбул, а островната атмосфера ви пренася много по-далеч. Най-вече защото тук автомобилите са забранени, а по стръмните улички фучат само файтони и велосипеди.

Дойдете ли в тази част на Мраморно море, не се оглеждайте излишно за принцове, защото тях отдавна ги няма. Още древните римляни построяват тук дворец и манастир, няколко византийски императрици го избират за отшелничество, а куп членове на османските султански фамилии са изпращани тук в изгнание (откъдето и името на островите - Принцови). В края на 20-те години на миналия век болшевишкият водач Лев Троцки също прекарва няколко години на острова.

В днешно време не е нужно да сте византийска императрица или болшевик в изгнание, за да посетите Бююкада. Нужно е само да хванете ферибота от пристанището Кабаташ в Истанбул (ако много държите, може да вземете и туристическо корабче, което е няколко пъти по-скъпо, но получавате беседа на мегафон по пътя). Билетът за ферибота струва 5 лири.

От пищния османски фериботен терминал излизате в красивия център на Бююкада, където се намират Часовниковата кула, файтоните, колелата под наем, продавачите на сладолед, сенчестите кафенета.

На самия остров има няколко църкви (Свети Георги се намира на възвишение с превъзходна гледка отвисоко) и многобройни красиви имения. Заведенията предлагат вкусна храна, но цените са сравнително високи. Сладоледът е сладък и разтеглив. Има няколко миниатюрни плажчета, където можете да се топнете в хладката вода.

Не се колебайте да кривнете във всяка малка уличка – откритията, интересните дворчета и закътаните кафенета са най-хубавата част от разходката на острова.

Полезни съвети: Ако имате възможност, посетете Бююкада в делничен ден, през летните уикенди улиците и заведения са пренаселени. Най-добрият вариант е да вземете първия ферибот сутринта и да се върнете с последния следобед. Пътуването с ферибот трае около час, на борда можете да поръчате чай, кафе, леки закуски.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин