Остров Китира – една малко известна дестинация в Гърция - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Китира – една малко известна дестинация в Гърция
Автор: Peika.bg
Остров Китира – една малко известна дестинация в Гърция

Нека ви представим едно от по-малко популярните места за лятна почивка в Гърция – остров Китира.

На него има 60 селища и множество плажове и затова няма усетите пренаселен дори и в разгара на сезона.

Китира си има всичко, което ви е нужно – диви плажове, тюркоазени води, водопади, вкусна храна и дълга история. Има си и собствено цвете, носещо латинското наименование Sempre Viva, което расте само там. Докато сте там, можете да се разходите из уличките на столицата Хора и Капсали. Не са за изпускане и замъкът, построен от венецианците през XVI в., намира се в селцето Милопотамос и се нарича Като Хора, както и останалите два замъка на острова.

Остров Китира – една малко известна дестинация в Гърция

 

Милопотамос е вашата отправна точка и за красивите водопади, а съвсем наблизо е пещерата на Света София, която е също едно интересно местенце. Можете да се отбиете до Каравас за по кафе, както и в Авлемонас, където ви очакват уютни заведения. Ако сте сред почитателите на екстремните преживявания, отново сте на точното място – водни спортове, гмуркане, катерене, каньонинг са сред активностите, за които островът предлага чудесни условия. Ако сте настроени за пазаруване, ви препоръчваме да се насочите към Агия Пелагия. Не си тръгвайте без бурканче мед от Китира.

Плажовете на Китира са преобладаващо каменисти, но достатъчно красиви и достатъчно много, за да имате опции да разнообразявате. Имайте предвид обаче, че до някои от тях се стига само по черен път. Един от малкото плажове с пясък е Диакофти, където се намира и пристанището на Китира. Мелидони е сред най-хубавите южни плажове, на него има чадъри и шезлонги. Калади е впечатляващ, до него се стига по 200 стъпала и е перфектното спокойно място. Компонада е един от най-дивите плажове на острова, а ако искате напълно да се усамотите, пробвайте и Кириакулу – малък плаж с бели камъчета, зелени води и високи скали, достъпен само по море или през пролома, започващ от пещерата на Света София.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин