Остров Кос: За Хипократ, вулканите и силното вино - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Кос: За Хипократ, вулканите и силното вино
Автор: Peika.bg
Остров Кос: За Хипократ, вулканите и силното вино

Гърция е сочена за родното място на модерната медицина. И докато други древни цивилизации могат да оспорват това твърдение, няма спор, че остров Кос е легендарното родно място на Хипократ, който е служил на древногръцкия бог на медицината – Асклепий. На острова обаче има много неща, които си струва да се видят и които имат много малко общо с медицинската му история. 

Археологическите обекти в Кардамена

В селото Кардамена могат да бъдат посетени обширни по площ археологически останки, включващи античен театър и храм на Аполон.

Посещение на вулкан

Близо до Кос се намира вулканичният остров Нисирос. Докато повечето гръцки острови са формирани от вулканична активност, Нисирос е истински действащ вулкан, който се следи отблизо за знаци, предвещаващи възможно изригване. От Кардамена може да се стигне до Нисирос с лодка.

Замъкът в Антимахия

В замъка на Антимахия се провежда ежегоден фестивал на меда през август. Медът от остров Кос е известен със своите лечебни свойства.

Фестивал на виното в Мастихари

Този изключително традиционен фестивал на виното, провеждан в началото на август, е свободно достъпен за публиката. Вината са местни и силни - може би прекалено тежки за изтънченото небце, но в контекста на фестивала и естествената околна среда на Кос, те са просто перфектни.

На колело в Кос

Поради предимно равнинния си терен островът е идеален за изследване с велосипед. Дори и да не сте изявени колоездачи, можете да откриете приятни веломаршрути, както и да наемете велосипед под наем.

Екскурзия до Калимнос

С отплаване от пристанището на Мастихари, древният остров Калимнос е лесно достъпен от Кос.

Хипократов фестивал

Този островен фестивал се състои от културни събития, включително различни състезания по плаване и други. През летния сезон (от юли до септември) всяка неделя се извършва рецитал на Хипократовата клетва в Асклепиона (храм на изцелението, построен в чест на бог Асклепий).

Обиколка по баровете на Кос

Да, това може да не е най-доброто нещо за вашето здраве, но си заслужава да се запознаете с буйния нощен живот на острова. В главния град има дори улица, сдобила се с прякора „Улица Бар”.

 

Ако тази статия ви е била полезна, харесайте и страницата ни във фейсбук!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин