Остров Ман - уникално късче в ъгъла на Европа - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Ман - уникално късче в ъгъла на Европа
Автор: Стефан Стефанов

Отдалечените ъгълчета на Европа са изключително привлекателни за пътешественици заради един основен момент: там обикновено не се случва нищо особено и поради тази причина, тези места са запазили един дух на самобитност и устойчивост пред историята.

Един от добрите примери за интересно и отдалечено място на Стария континент е остров Ман в Ирландско море. Островът е дом на древна култура и е бил заселен още преди 6500 г. пр.Хр. Впоследствие келтски и скандинавски нашественици определят особения език (наречен манкс) и обичаи на местното население, които като по чудо са оцелели след векове на английско господство. Всъщност, английската култура и език са били налагани толкова агресивно, че в наши дни се налага специална политика за възстановяване и съхраняване на местните обичаи, език и традиции.

От езическите дни на остров Ман е останало и интересно наследство. Например, местната версия на Хелоуин, наречена Хоп-тунаа. Празникът се празнува всяка година на 31 октомври и се отличава с характерни особености като фенерите от ряпа или децата, които пеят песни от врата на врата. Една от местните келтски легенди твърди, че езическият бог Мананан е покрил острова с було от мъгла, за да го предпазва от неприятности.

Вместо неприятности, Ман се е превърнал в предпочитана база на някои от набиращите сила компании за космически пътувания и именно там се провежда и състезанието Google Lunar X Prize – няколко екипа се състезават за награда от 30 млн. долара и възможността да станат първият частно спонсориран тим, който ще прати робот на луната. През 2011 г. две изследователски космически станции, собственост на Excalibur Almaz, бяха докарани на острова.

Остров Ман може да се похвали и със спортна култура – той е представен самостоятелно в т.нар. Комънуелт игри (състезание от разнообразни спортове, в които участват 53 държави, основно бивши колонии на Великобритания), но най-известното спортно събитие е мотоциклетното състезание Айл ъф Ман Турист Трофи (Isle of Man Tourist Trophy) или просто The TT.

Състезанието, което започва през 1907 г., всеки път се провежда в края на май и началото на юни, и е истински еталон за смелост сред състезателите в роуд дисциплината. В наши дни The TT вече е международно мероприятие, което преди дори е било част от Международния шампионат по мотоциклетизъм. Състезанието се провежда в продължение на две седмици, постепенно се превръща във фестивал за мотоциклетна култура и става запазена марка на острова.

Всичко това означава, че на остров Ман има за всеки по нещо – има и възможност за уединение сред призрачните пейзажи, богата култура и интересни обичаи, но има и достатъчно екшън, за всеки, който има нужда от това.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин