Остров Тасос: Зеленият рай на Гърция - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Остров Тасос: Зеленият рай на Гърция
Автор: Мая Ковачева
Остров Тасос: Зеленият рай на Гърция
Снимка: Thinkstock/Guliver

Остров Тасос е едно от най-посещаваните от българите места в Гърция. Тасос е най-близкият до България остров и е истинско райско кътче, подходящо както за почивка, така и за разходка. Зеленият остров, както го наричат, е разположен в Егейско море само на няколко километра от континента (най-близкото пристанище е в Керамоти). Фериботът дотам пътува между 30 до 40 минути в зависимост от кое пристанище ще го вземете. Най-добрият вариант е да се качите от Керамоти, където има фериботи през половин час от ранна сутрин до късна вечер.

Всеки, посетил Тасос, ще ви каже, че се е почувствал като в рая. Красиви закътани заливчета, необятни маслинени гори, тюркоазено синя вода.

На самия остров има няколко малки селища, които почти не се различават едно от друго. За предпочитане е да потърсите хотел или частна квартира в Лименас, Скала Прину или Лименария. Там е почти задължително да опитате прясно уловена риба, да изпиете чаша вино, а за десерт да се насладите на палачинки с мед. Селищата не се различават съществено – малки тесни улички, двуетажни кокетни хотели, много магазинчета със сувенири.

Повечето туристи предпочитат да наемат къщичка на брега на морето. Едва ли има вила без огромна тераса с изглед към брега, където може да седнете следобед и с чаша вино в ръка да слушате шепота на вълните. Ако искате да се изкъпете обаче, трябва да сте много внимателни. По-голямата част от морското дъно е осеяно с камъни и много ръбести скали. Пазете се и от бодливите, а и опасни морски таралежи. За предпочитане е преди да влезете в морето, да си купите специални обувки.

Остров Тасос е известен с два от най-красивите манастири в цяла Гърция. Грехота е, ако не ги посетите. Женският манастир „Архангел Михаил“ е разположен на пътя към Алики, на около 25 км на юг от Лименас. Той е и най-големият и най-известният манастир на острова. Построен e в красива местност още през 18-и век. Не пропускайте да хвърлите поглед към морето на 50-100 метра преди вратата на манастира. От високата скала се разкрива невероятна гледка на малко заливче с тюркоазеносиня вода. В самия манастир дамите задължително трябва да облекат дълги до земята поли, да закрият голите си рамене и за предпочитане да сложат кърпа на главата си. Тези „неудобства” обаче се компенсират от факта, че манастирът ще ви пренесе назад във времето и ще може да се насладите на невероятните иконописи. Разбира се, в магазинчето до старинната сграда се продава светена вода и икони,за които много от местните жители на Тасос твърдят, че са лечебни.

Манастирът „Св. Пантелеймон Принос“ е заобиколен от буйна растителност и се намира почти на връх Ипсарио. Изключително красив, но не толкова посещаван, той съхранява чудотворната икона на Свети Пателеймон.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин