От Аржентина до Боливия: Да пътуваш по стъпките на Че Гевара - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
От Аржентина до Боливия: Да пътуваш по стъпките на Че Гевара
Автор: Мария Ангелова

Един руснак тръгва на пътешествие по стъпките на Че Гевара точно 62 години след като на път се отправят революционерът, превърнал се в световна икона, и Алберто Гранадо.

Вячеслав Краско се запознава с биографията на Че по-рано в Боливия, по време на околосветското си пътешествие. Вдъхновява се, проучва, чете дневника му и решава да последва маршрута му.

Ако попитате Вячеслав Краско кой е, той ще ви отговори с поредица от въпроси: „Може ли да се нарече финансист човек, който се е отказал от финансите? А пътешественик – човек, който прекарва повече време в собствената си страна, отколкото на пътешествия? А писател – този, който е написал само една книга? А режисьор – този, който снима първия си филм“. И завършва: „Мога да се определя само като човек, който се опитва да направи нещо интересно със своя живот“.

Ето какво още сподели за пътешествието си Вячеслав специално за Peika.bg:

30537

Среща с брата на Че - Хуан Мартин

- Как Че Гевара се превърна в твое вдъхновение?

- Съвпадение. До началото на пътешествието си Ернесто е водил нормален живот на типичен човек от средната класа в столицата на Аржентина – учил е, работил е, флиртувал е с момичета. Обаче едно дълго пътешествие из Латинска Америка го променя. Тогава, през 1952 г., да прекосиш Латинска Америка е било горе-долу все едно сега да обиколиш целия свят. Това пътуване открило за Ернесто нов поглед към него самия и към света на неговите съмишленици и врагове. Така станал революционер.

Всичко това научих по време на околосветското си пътешествия, когато бях в Боливия – страната, в която Че загива в последния си бой. Именно темата за пътешествията ми позволи по-добре да разбера мотивите на Че Гевара, да проследя неговата трансформация и по-дълбоко да се заема с изучаването на биографията му. В своето пътешествие в продължение на три месеца повторих оригиналното пътуване из Аржентина, Чили, Перу, минах и през Куба и Боливия, където Че съответно започва и завършва своята революционна борба.

30534

- Каква е целта на пътешествието ти?

- Основната идея на проекта „Аз съм Че Гевара“ е максимално точно да пресъздам образа на легендарната личност на Ел Команданте, най-вече като човек. Какъв е бил на младини? Какво е превърнало младия студент по медицина в безкомпромисен борец? Откъде се е взел този бунтарски дух? Какво му е повлияло и каква роля е изиграло пътуването му из Латинска Америка? Какъв е станал светът му след пътешествието? За да отговоря на тези въпроси, лично ще измина тези пътища от Аржентина до Боливия, по които е преминал Че преди повече от половин век. Искам да видя и почувствам това, което е видял и почувствал Че Гевара.

- Откри ли нещо общо между себе си и Че?

- Струва ми се, че да. Но не знам да има накой, който може да се сравни с Че по сила на характера.

30533

30538

- Четеш дневника на Че. С какво е различно да минаваш по неговия път днес?

- Има много разлики. Значително се е повишил стандартът на живот на хората, градовете са се разраснали, на мястото на влаковете се движат автобуси... и все пак хората в Латинска Америка са си останали открити и гостоприемни.

30536

- Как реагират хората, когато разберат за пътуването ти?

- Разказвам на хората за целта на пътуването си и те се интересуват, често искат и да ми помогнат. И как само ми помагат! Успях да открия няколко интересни хора, които са срещнали Че и Алберто по време на тяхното пътуване през 1952 г., и те даже ми дадоха интервю. Всичко това ще влезе в документалния филм, върху който работя - „Аз съм Че Гевара“.

- И накрая – къде се намира пейката с най-хубавата гледка в света?

- Вероятно някъде в Непал, с гледка към Хималаите.

30535

Можете да следите пътешествието на Вячеслав тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин