От следващото лято може да плащаме входна такса на влизане във Венеция - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
От следващото лято може да плащаме входна такса на влизане във Венеция
Автор: Peika.bg
От следващото лято може да плащаме входна такса на влизане във Венеция

След като пътуванията отново се набират сла в Италия, Венеция обмисля начини да ограничи броя на туристите, разрешени в града. Част от плановете на местните власти включват въвеждане на входна такса за посетителите следващото лято.

Дълго време градът се занимаваше с намирането на начини за намаляване на пренаселеността, като същевременно гарантира, че както жителите, така и туристите могат да се насладят на всичко, което Венеция може да предложи. Най-новото решение датира от 2018 г., когато местната администрация реши, че на всички посетители ще бъде начислена входна такса, варираща от 3 до 10 евро. Тази схема трябваше да влезе в сила миналото лято, но беше спряна поради пандемията.

Според местните медии стратеията вече ще бъде въведена в действие през лятото на 2022 г. и ще изисква посетителите да резервират и заплатят таксата си предварително. Таксата ще бъде сдвоена с електронни турникети, разположени в основните точки за достъп на Венеция, за да се регулира достъпа на туристите до града. Всички жители, работници и студенти, които трябва да влизат ежедневно във Венеция ще имат виртуалния ключ чрез приложение на смартфона си, а туристите ще запълват останалите места всеки ден, като резервират входа си.

Цените ще започнат от 3 евро през слабия сезон и биха могли да се увеличат до 10 евро през силния сезон. Жителите и техните роднини, деца под шест години и хора, настанени в местни хотели няма да трябва да плащат входна такса.  Тази стратегия е насоченакъм пътуващите през деня.

Съветът одобри плана миналата седмица и администрацията има желание да го приложи след години отлагане. Това се случва, когато броят на посетителите отново се увеличава, като 80 000 души на ден посещават в края на лятото.

Това може би е само първа стъпка в стремежа за преоткриване и регулиране на масовия туризъм. Към момента Венеция официално забрани круизни кораби от историческия център на града през април, след като ЮНЕСКО предупреди града за „щетите, причинени от постоянен поток от круизни кораби.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин