Откриха най-старата перла в света - на 8000г. - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Откриха най-старата перла в света - на 8000г.
Автор: Александра Любова
Откриха най-старата перла в света - на 8000г.

Древна перла е била открита при археологически разкопки на остров Марава, край бреговете на Абу Даби.

Безценната перла е на възраст 8000г. Тя ще бъде изложена за пръв път на предстояща изложба "10 000 Years of Luxury" в Лувъра Абу Даби. 

Цветът на тази скъпоценност е бледорозов, а диаметърът й е около 0,3 см. Тя е открита в неолитно селище, което датира от 5800-5600 г.пр.Хр., което веднага я превръща в най-древната в света според изявление на Департамента по култура и туризъм на емирството. 

Откриха най-старата перла в света - на 8000г.

"Наличието на перли на археологическите обекти е доказателство, че търговията с перли е съществувала поне от далечния период на неолита", казва Абдула Халфан ал Кааби, директор на отдела за археологически проучвания към Министерството на културата и туризма на Обединените арабски емирства (DCT).

"Перлата в Абу Даби е зашеметяваща находка, свидетелство за древния произход на нашето обвързване с морето", каза председателят на ДКП Мохамед Халифа Ал Мубарак. „Откриването на най-старата перла в света в Абу Даби дава яснота, че толкова голяма част от най-новата ни икономическа и културна история има дълбоки корени, които се простират до зората на праисторията“.

На археологическия обект на остров Марава изследователите са открили и куп кости, произтичащи от морски животни като риби, костенурки, дюгон и делфини.

"Стигнахме до извода, че хората от този период са били много добре запознати с морето и го смятат за основна част от ежедневието", обясни Ал Кааби във видео, туитирано от DCT. „Може би перлите са били част от бартерния процес с други цивилизации.“

В исторически план екипажи се гмуркали в плиткия Персийски залив, за да добиват стриди и в крайна сметка да получат скъпоценните перли вътре в тях. Промишлеността на перлите е голяма част от местната икономика, но към 1900 г. тя започва да намалява след конкурентно производство от японски производители на стриди.

Откриха най-старата перла в света - на 8000г.

Доброто състояние на перлата я прави подходящо допълнение към предстоящото изложение в Лувъра Абу Даби. Експонатът е част от "празника" на световната история на пищността и лукса чрез 350 необикновени предмета, обхващащи различни култури и древни цивилизации. Той трябва да отвори вратите си за обществеността в края на този месец.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин