Откриха уникална по рода си черква край Добруджа - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Откриха уникална по рода си черква край Добруджа
Автор: Peika.bg
Откриха уникална по рода си черква край Добруджа

Четирилистната църква с мраморен амвон откриха архелозите в крепостта Залдапа близо до добруджанското село Крушари. Тя е уникална не само за България, но и за света и датира от XI в. сл. н. е. Мраморната платформа на амвона тежи 2 т, а самият той е донесен от остров Проконис, близо до Константинопол. Досега са  намерени шест църкви, но никоя не е била изградена като четирилиста детелина.

Крепостта Залдапа е най-големият укрепен античен център в земите на днешна Добруджа и е разположена в местността Калето. Първите археологически проучвания в крепостта са от 1906 г., но за съжаление античният строителен материал бива разрушен през годините.

В екипа, който работи по проекта участват българи, канадци и французи, а за находката съобщава ръководителят им – проф. Георги Атанасов. Според него това откритие доказва, че Залдапа ще продължи да предизвиква интерес в архелозите и в следващите поне сто години. 

„Ранните учени от 50-те и 60-те години определят този вид църкви като мартириуми – място за съхраняване на мощите на светци. Има и друго твърдение – че тези църкви са катедрални. Ние трябва да я проучим и да я разберем, но тя е емблема в църковния живот на този свят. Този вид църкви са много големи. Тази тук, в Залдапа, е 62 на 22 м, но е много по-богата. Тя е добре запазена и като находки”, подчертава още проф. Атанасов.

Кметът на община Крушари обещава до края август мраморите да бъдат поставени в лапидариума, за да могат да бъдат видяни от желаещите.

Разкопките ще продължат следващата година, стига да се намери финансиране за тях.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин