Панагюрски колонии в сърцето на планината - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Панагюрски колонии в сърцето на планината
Автор: Мая Ковачева
Панагюрски колонии в сърцето на планината

Панагюрище е център на революционната дейност малко преди Освобождението. Едва ли има българин, който не слуша с гордост историята на този планински град. Малко над Панагюрище обаче се е сгушило малко селце, за което знаят малцина.

Потопено в красотата на вековната гора, то се крие от многобройните български и чуждестранни туристи. Ако пътувате до Панагюрище, отделете още поне няколко часа, за да се качите до Панагюрски колонии. Ще усетите прохладния въздух, ще седнете под сянката на красивите дървета, ще се потопите в неземната красота на Стара планина. В случай, че обичате приключенията и си носите туристически обувки, можете да се разходите до близкия връх Братия или просто да влезете по-навътре в гората, където да опитате диви ягоди и да пиете студена планинска вода.

Името Панагюрски колонии идва от първия основан детски лагер (колония) на това място още през 1907 г. Постепенно мястото се превръща във вилно селище. Редица по-заможни хора от Пловдив, Пазарджик и Панагюрище започват да стоят вилите си там. И има защо – огромни борове хвърлят дебела сянка през лятото, а през зимата любителите на ските се радват на дълбоки преспи. Идеално местенце, за да избягаш от шума и суетата на града. За няколко години Панагюрски колонии се превръща в най-голямото вилно селище в България.

С идването на комунизма обаче повечето вили са национализирани. Част от тях се използват от новата власт, но много западат или са разрушени. През 1968 г. в близост по поречието на река Медет е открита мина „МОК Медет”. Панагюрски колонии са населени с миньори. Ако днес отидете там, ще видите малките 5-етажни блокчета, предназначени да поемат работниците и техните семейства. Те обаче драстично се различават от красивите вили наоколо. До закриването на мината (в началото на 90-те години на миналия век) селцето прилича по-скоро на работнически квартал от предградията на голяма европейска столица, отколкото на планински курорт.

През последните десет години обаче това постепенно се променя. Повечето стари собственици получават вилите си обратно. Някои купуват земята на безценица и започват да строят нови луксозни къщи. Ако имате време да се разходите из градчето, не пропускайте да минете покрай красивото езеро, пълно с водни лилии или да седнете на изящно изваяните пейки. Днес Колониите (както ги наричат местните) са странна смесица от алпийско вилно селище със следи от комунистическото минало, което без съмнение си заслужава да се посети.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, любопитни традиции и съвети за пътуване!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин