Пандемиите, които човечеството преживя - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пандемиите, които човечеството преживя
Автор: Вероника Иванова
Пандемиите, които човечеството преживя

Ситуацията, пред която сме изправени е без прецедент в нашия живот, но ако се върнем назад към миналото, ще видим, че човечеството не веднъж е застигано от инфекциозни болести.

Тези инфекции се характеризират с широкото си разпространение сред населението на даден географски регион, континент, или дори целия свят. В такъв случай можем да говорим за пандемия, която на практика представлява вид всеобхватна епидемия. Характерно за нея е, че се появява нов вирус или инфекциозен носител, срещу който човешкият вид няма изграден имунитет.

А ето и кои са известните ни пандемии в световната история на човечеството:

1. Чумна епидемия

Чумата, наричана още Черната смърт, е опустошителна епидемия, преминала през по-голямата част от Европа между 1346 и 1353 г. Според някои данни загиналите са около 1/3 от населението. Счита се, че причинителят ѝ е бактерия, която се среща често при бълхите по различните видове гризачи. Разпространението на чумната епидемия в Европа става чрез търговците от Генуезката република – от пристанищния град Феодосия, Крим. По време на продължителна обсада на града, монголската армия катапултира заразените трупове през градските стени, за да разпространи чумата сред населението. Така местни търговци пренасят епидемията в Италия, като оттам тя се разпространява и в останалите европейски страни. Освен Европа, има сведения, че са били засегнати и няколко региона от Близкия Изток.

2. Холера

Родината на холерата е Индия – във водите на реките Ганг и Брахмапутра съществуват благоприятни условия за възникването на тази чревна инфекция. Макар огнището на заразата да е в Азия, през 1817 г. Европа също е обхваната от холера, която се разпростира и към останалите континенти. Това е времето, с което се свързва и Първата холерна пандемия. Следват още 6 холерни пандемии, като последната от тях продължава до 1923 г. Съществува и 7-ма холерна пандемия, която започва през 1961 г. и продължава до наши дни.

3. Испански грип

Тази пандемия обхваща целия свят през януари 1918 г. и продължава до декември 1920 г., като достига дори до Арктика и отдалечените острови в Тихия океан. Макар да няма еднозначни данни относно смъртността, испанският грип със сигурност е една от най-смъртоносните зарази в човешката история. Според някои източници починалите са между 17 и 50 млн. души, а според други – около 100 млн. При тогавашното население на Земята от 1.86 млрд. души, това са огромни цифри. Няма точно обяснение къде точно е възникнал вирусът, но първите случаи на заразени са регистрирани в континенталната част на Съединените щати и Европа. И докато останалите страни, участници в Първата световна война прикривали проблема, Испания като неутрална страна няма цензура на новините, относно епидемията. Оттам идва и названието Испански грип,без всъщност той да произхожда от Испания.

Пандемиите, които човечеството преживя

4. Азиатски грип

Азиатският грип се появява през февруари 1957 г. в Китай, а в САЩ – през юни същата година. Загиналите в световен мащаб са около 3 млн. души, като само в САЩ те са 70 000. Вирусът продължава да върлува до 1958 г.

5. Хонконгски грип

Този вирус се разпространява през 1968 г., като се смята, че той всъщност е мутиралия вирус на азиатския грип, който върлувал преди едно десетилетие. Според някои източници загиналите в световен мащаб са над 1 млн. души, 100 000 от които в САЩ. Въпреки че не е толкова опасен, колкото испанския грип, той е силно заразен – 500 000 души се заразяват само две седмици след първия регистриран случай. Именно хонконгския грип накара учените да работят още по усърдно върху създаването на ваксини, които да служат за предотвратяване на бъдещи огнища.

6. Свински грип

Това инфекциозно заболяване е открит за пръв път в Мексико, като тогава вирусът е определен като смес от 3 различни щама. Предаването му от свинете към хората е малко вероятно, но въпреки това са известни около 50 такива случая. Свинският грип се разпространява през 2009 г., като симптомите му са подобни на тези на обикновения грип. Основната причина за смъртност при него е дихателната недостатъчност, а в най-рисковите групи попадат малките деца и възрастните хора.

Пандемиите, които човечеството преживя

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин