Паралия Катерини: Забележителности за един уикенд - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Паралия Катерини: Забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева
Паралия Катерини: Забележителности за един уикенд

На пръв поглед Паралия Катерини е малък, с нищо по-особен гръцки крайбрежен град. Това обаче не означава, че ще скучаете. Ето какво можете да правите, ако се окажете тук за уикенд.

На плаж. Очакват ви златист пясък и ситни камъчета, тюркоазени води с цветни рибки, морски таралежи и малки октоподи, много водни пързалки и разнообразие от спортове под слънчевите лъчи. Плажовете са обширни и красиви, наградени със „син флаг”. В плажните барове по тях се предлагат шезлонги и чадъри и всякакви изкушаващи цветни коктейли.

Водни спортове. Бъдете на гребена на вълната! Изберете измежду водни ски, сърф, яхтинг, подводен риболив и скачайте смело във водата! Можете да наемете джетове, водно колело или делтапланер на повечето плажове тук.

Разходка до Едеса. Наричат го Водният град. През него текат десетки реки, преминаващи в красиви водопади, заобиколени от пищна растителност. Най-големият водопад в града е Каронос. До него са изградени стълби и пътеки. През деня слънцето осветява водните капчици, а през нощта ефектно осветление оцветява падащите води в различни цветове. Намира се на около 90 км от Катерини.

Гробницата на Филип II Македонски. Предполага се, че това е гробницата на Филип II Македонски, въпреки че някои учени смятат, че всъщност тя е на сина му Филип III. Съхранява се под огромен купол, към който има и музей. В него са изложени намерените погребални дарове. Ще видите малко златно ковчеже (ларнакс) с костите на най-младата съпруга на Филип II – Клеопатра, позлатена диадема, фигурки от слонова кост, позлатена ризница, шлем и меч, както и най-ценната находка – златен венец. Намира се в покрайнините на град Вергина, на около 50 км от Паралия Катерини.

На кон. Мечтали ли сте си за романтична езда по бреговете на морето? Тук е мястото, където можете да сбъднете мечтата си. Наемете си коне и водач и се пригответе за дълга разходка по плажа на фона на красивия залез и шума на морските вълни.

Морски дарове.Калмари, скариди, миди, октоподи, всякакви видове риба, раци и какво ли не още от богатото разнообразие на Средиземноморието, но каквото и да опитате тук, няма да сбъркате.Бъдете смели и веднага си поръчайте нещо интересно в морските ресторанти.

Гирос. Най-често той е със ситно нарязано печено на вертикален шиш свинско месо, но се среща и с агнешко, пилешко и телешко. По оригинална рецепта месото е овкусено с риган. Завива се в тънка кръгла питка. Характерен за Гърция е сосът дзадзики – цедено мляко с чесън, като се добавят и лук, пъжени картофки и домати.

Шопинг. Ще откриете магазини за дрехи и чанти, разнообразие от кожени облекла, универсални магазини, пазари с пресни плодове, зеленчуци и риба, а по плажа и крайбрежните алеи са съсредоточени много магазинчета за сувенири, сред които сапуните от зехтин са задължителни, както и керамичните фигури и сервизи. 

Вече ви се ходи на почивка в Халкидики? Вижте най-добрите оферти за почивка в Халкидики!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин