Парапланер за двама, моля! - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Парапланер за двама, моля!
Автор: Мария Ангелова

Лифтът над Сопот особено през лятото, се е превърнал в писта за кацане. На всеки няколко минути от небето се спуска поредното цветно „крило“ (парапланер или делтапланер) с един или двама души на борда. А ако вдигнете глава нагоре към небето, няма как да не ви се прииска и вие да полетите.

Ако поседите долу на пистата за кацане... пардон, поляната при лифта... ще се наслушате на всякакви експертни мнения по въпросите на въздушните течения, термиките и посоката на вятъра. Пилотите си помагат, обсъждат, дават си съвети или пък забързано се поздравяват преди да се качат с лифта нагоре. Разпитахме ги за летенето изобщо и за тандемните полети, че и съвети им поискахме, за да ги споделим с вас.

Какви хора летят?

Тези, които избират тандемни полети с инструктор, обикновено са позитивно настроени хора, търсещи новото, ни разказва Атанас Коев от eXtreme Bulgaria.

Според пилотът Валери Цветанов този спорт привлича хората с това, че им дава възможност да се отлепят от земята и да се доближат до птиците. „Парапланеризмът е много близък до парашутизма, еднакво атрактивни са,“ твърди той, цитиран от iNews.bg.

Опасно ли е да се лети с парапланер?

Според Валери да се лети с парапланер е не по-опасно от това да се шофира автомобил и този спорт е много по-малко травматичен от футбола, гимнастиката, екстремните спортове. Красимир Костадинчев от Sky Nomad ни уверява, че парапланеризмът дори не е екстремен спорт, защото при него няма никакви рискове. Особено ако полетите с тандемно крило, просто си стоите и се наслаждавате на гледката отвисоко (и евентуално разсипвате пилота от въпроси за това и онова).

Кое е най-доброто място за летене?

Според Красимир най-доброто място за летене в България, че и в цяла Европа, е Сопот. Там условията са подходящи почти през цялата година. Лятото не може да се лети само ако вали.

Сопот е предпочитан не само от българските, но и от чуждестранни пилоти, коментира Валери Цветанов. След Сопот в България се нареждат Врачанският балкан, Шуменското плато, с. Добростан (край Пловдив), Витоша, Сливен, а през лятото – всички по-високи места по морския бряг.

Над Сопот парапланеристите ентусиасти летят дори и през зимата. Неудобството е, че тъй като ръцете на пилота са вдигнати високо, кръвообращението в тях силно се нарушава (особено в комбинация със студа). Когато попитахме Атанас Коев кое е най-доброто място за летене, той ни каза просто: „Там, където летиш“. Всеки пилот ще ви каже, че всеки полет с парапланер е уникален. Дори и да летите стотици пъти над едно и също място, усещането е винаги различно.

Някакви съвети?

Мненията за това дали на мъжете или на жените им става по-често лошо са разнопосочни, но има няколко съвета, които специалистите ви дават. Атанас съветва, ако предполагате, че може да ви стане лошо, да летите сутринта, когато атмосферата е по-устойчива и по-малко ще се клатите във въздуха. Освен това е добре да гледате не нагоре или надолу, а напред, в далечината.

Красимир Костадинчев съветва преди да изберете с кого ще летите тандем, да проверите дали вашият пилот има лиценз от Българския национален аероклуб. Организацията няма публично достъпен списък с лицензираните пилоти, но оттам посъветваха да поискате от пилота да представи такъв документ, в случай, че се съмнявате. По морето лятото, както и на лифта в Сопот, където се събират много парапланеристи, може да попаднете на пилот-аматьор, който да ви предложи тандем без да имате необходимата безопасност.

Е, от пилотите толкова. Ако вече сте летели с парапланер, споделете и вашите препоръки.

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин