Париж през погледа на един местен - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Париж през погледа на един местен
Париж през погледа на един местен
Снимка: Личен архив

Имах щастието да изкарам един от деветте си живота (цели 18 години) в града, в който се ядат пасти, когато няма хляб. Привет от мен – Никола Дюбоа, управител на фризьорски салон „Hair Laboratory“ в София, където прекарвам втория си живот.

Първото място, на което ще ви заведа в Париж, е... улица Mouffetard, малка, кокетна и типична парижка уличка, с чаровни магазинчета, сгушени малки заведения и характерен дух. Определено там бих си отпочинал от пътя.

Когато ми се иска малко спокойствие, отивам... да се разходя по кейовете на Сена.

Ако дойдете в Париж, задължително се снимайте с... Е как, с всички известни архитектурни паметници, за да видят във фейсбук, че сте били в Париж :) Не пропускайте и снимка с някоя от восъчните фигури на знаменитостите от музея „Grevin“.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... сандвичът „Крок Мосю“ (Croque Monsieur), изобретен през далечната 1910 г. в малко парижко кафене, намиращо се на улица „Capucines“. Съставен е от френски бял хляб, шунка и ементал препечен на тиган в масло. (Моля не обиждайте парижанина, поръчвайки фондю, с клишираната мисъл, че е парижки специалитет. То е характерно за алпийската област Савоа, намираща се на границата с Швейцария

За да избягам от тълпите в Париж, отивам във... Венсенския лес – зелен, тих и спокоен. В Ботаническата градина – многообразна, колоритна и чаровна. Място за отдих, можете да откриете в многото красиви паркове, подредени градини и вековни лесове, с които е осеян градът.

Жителите на Париж никога не биха... пропуснали обяда си.

Можеш да познаеш, че някой е от Париж по... багетата в едната ръка и всекидневик в другата. И ако го срещнете на улицата, бъдете сигурни, че се насочва към любимото си кафене, за да побъбри с приятели.

Малко хора знаят за Париж, че... през август паркирането в целия град е безплатно.

През пролетта трябва да... си носите задължително чадър. Понякога пролетта е и много студена, докато ние в България се разхождаме по къс ръкав.

През лятото трябва да... посетите плажовете покрай Сена. Определено лятото градът е спокоен, опашките за големите туристически обекти са по-малки. Аз лично винаги предпочитам да се върна и да се видя с приятелите си през този сезон.

През есента трябва да... се насладим на богата културна програма от фестивали и изложби. Хората се завръщат от почивка, пулсът на Париж се учестява, градът заживява.

През зимата трябва да... се наслаждавате на коледните украси, светлини и базари. Винаги съм успявал да почувствам коледната магия там. Като едни малки какавиди, витрините на магазините, претърпяват своята метаморфоза и се превръщат в прекрасни, цветни и блестящи пеперуди.

Най-добрата еднодневна екскурзия от Париж е до... Версайския дворец. Извършвате живо престъпление, ако го пропуснете. Този паметник е олицетворение на вековните традиции в архитектурата, паркостроенето и изкуството на Франция. Монументалност, великолепие и спиращи дъха гледки, доказателство за културното и историческо наследство, завещано ни от френската империя. 

Вятърни мелници има много по света, но само една е червена и крие в себе си кабаре – Мулен Руж. Да се насладите на френския канкан в тази атмосфера ...това може да се случи само в Париж.

За разходка сред природата местните хора отиват до... зелените морави, за да се препичат на слънце.

5 неща, за които не знаете, ако идвате в Париж за пръв път: 

С един билет, може да се прекачвате в метрото, колкото си искате, докато не го напуснете.

Можете да заключите любовта си само с помощта на един катинар на един от многобройните мостове на Париж.

Сиренето се яде за десерт.

Гъбата печурка е по-известна с наименованието „парижка гъба“ (Champignon de Paris).

За парижанина има определено много за разказване, живее често в 10-квадратен апартамент, знае английски, но никога не го говори, защото го е срам от произношението му. При поздрав от ваша страна с „Bonjour“, „S’il vous plait“ и „Merci“, винаги може да очаквате топло отношение.

Прочетете всички интервюта през погледа на един местен. Вие сте местен някъде в чужбина? Разкажете ни за своя град! Пишете ни на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Работната пчела, 09.07.2013 | 10:22
страхотно звучи! :)
Desislava Stoyanova, 08.07.2013 | 10:55
уау :) Никога не съм мислила,че Париж ще ме изкуши толкова,колкото се изкуших сега :)
Vqra Petrova, 08.07.2013 | 10:46
:) винаги е интересно да "видиш" думите на един местен за града му, колкото и да го мислим за невероятен, местния знае най-добре.
Абонирайте се за нашия бюлетин