Парк Кайлъка край Плевен: Един ден не стига - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Парк Кайлъка край Плевен: Един ден не стига
Автор: Иванка Могилска
Парк Кайлъка край Плевен: Един ден не стига
Снимка: Булфото

Когато тръгнете за Плевен, предвидете няколко часа за парк “Кайлъка”. Но ако искате да видите точно парк “Кайлъка”, а не две-три алеи и едно заведение, които ще ви приличат на който и да е друг парк, предвидете доста повече време. Защото той се простира на 10 000 дка, изграден е в естественото проломно дефиле на река Тученица и може да ви покаже неща, всяко от които само по себе си заслужава да бъде цел на пътуване.

Някога тук е било дъното на голям воден басейн. С просто око можете да различите скелетите и черупките на древни животни във варовика. Погледът ви с любопитство ще следи причудливите графики, очертани в камъка от оттеглящата се вода.

Каньонът на реката е защитена местност. Дълбан хилядолетия във варовиковите скали, той буквално кипи от живот. Разнообразието от растителни и животински видове е изумяващо. Сред тях са ценни ендемитни растения и застрашени от изчезване животни. Отвесните варовикови брегове предлагат с карстовите си образувания дом за множество птици. Разходката тук ще ви донесе интересни, запомнящи се впечатления. Да не говорим за възможностите, които ще имате, ако сте любители на фотолова.

В доста по-късни времена пак тук – около римската пътна станция – израснало селище, а край селището – крепостта Сторгозия. Тя трябвало да дава отпор на набезите на племената, нахлуващи от север. Зад двуметровите й стени освен войнски помещения имало големи складове за храна и раннохристиянска базилика. Крепостта била действаща поне до около 6-ти век, а днес е една от най-добре запазените по нашите земи. Когато сте тук, можете да обхванете с поглед целия парк. С малко въображение можете да чуете екота на мечовете и врявата от някоя отдавна отминала битка.

Щом историческите места са вашата слабост, не пропускайте да посетите язовир Тотлебенов вал. На това място по време на обсадата на Плевен руският военен инженер и генерал Едуард Тотлебен заприщил реката. Когато вирът станал достатъчно голям, той взривил преградата и водните маси помели водениците по течението заедно със складираните храни на турската армия. Това бил един от решаващите фактори за спечелване на битката за Плевен. Не се сещам за по-прекрасен паметник на генерала от този язовир.

Няма как, като гледа човек отвесните скали, да не си помисли, че стават за катерене. Те не просто стават. На високите 20-30 метра отвеси има очертани маршрути. Ако самите вие никога не бихте тръгнали по тях, то при късмет рано напролет и късно наесен може да видите смелчаци, които пълзят нагоре, прилепени към варовика.

И още нещо ви предлага “Кайлъка” – уникален музей на виното, разположен в естествена пещера близо до язовира Тотлебенов вал. Разгледайте артефактите, свързани с производството и пиенето на вино от стари времена до днес, дегустирайки подбрани вина от енотеката на музея, и отнесете вкъщи бутилка от това, което най-много ви хареса.

Прави сте. Един ден не стига за всичко. Затова има хотели в самия парк, заведения с вкусна храна, кътове за забавления на децата. И зоологическа градина. И лодки в езерата. И тенис кортове. И велоалеи.

Човек би могъл да прекара тук цялата си отпуска и да пита за още.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook! 

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин