Парк Ретиро в Мадрид – кралска разходка - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Парк Ретиро в Мадрид – кралска разходка
Автор: Ралица Василева

В центъра на забързания Мадрид има красиво зелено място за отдих. Намира се точно до кралската порта „Алкала“. Това е паркът Ретиро, най-големият в града. Първоначално е замислен като парк за разходки на кралското семейство и е бил част от кралски дворец. В края на 19-и век става публично достъпен. Днес от оригиналния дворец са останали само две сгради, а останалата част е била разрушена по време на Наполеоновите войни.


Ретиро е любимото място на испанците за разходка през почивните дни. През седмицата в парка е по-спокойно, но в събота и неделя става доста оживено. Тук можете да потичате, да карате колело или да почетете книга на пейка. Очакват ви красиви алеи с много цветя, високи дървета и пищни фонтани, а зелените поляни са идеални за пикник. Млади музиканти щедро придават още романтика на зеления парк, докато кученца весело си играят и тичат на воля из специалните градинки, предназначени за свободно пуснати домашни любимци. В парка се издигат високи кедрови дървета и един „плешив“ кипарис, който е най-старото дърво в Мадрид. Счита се, че възрастта му е над 400 години.

Фонтаните в парка са произведения на изкуството. Сред водите на фонтана „Падналият ангел“ се издига статуя, посветена на дявола. Тя представя Сатаната като паднал ангел, прогонен от Рая, и има репутацията на единствената статуя на Дявола в света, което не е вярно. Вярно в обаче, че статуята се намира на 666 м надморска височина.

Друг забележително красив фонтан в парка е фонтанът „Галапагос“. Той е бил създаден в чест на раждането на Изабел II. Състои се от фигури на галапагоски костенурки, делфини, ангели и един охлюв на върха. Всички те имат символично послание към кралицата за дълъг живот, плодовитост и поддържане на традиционните ценности като мъдрост и честност.

Край фонтаните ще видите много улични артисти, танцьори и млади кънкьори, демонстриращи интересни и сложни номера. Кънкьорите например често си подават фризби и от време на време го задържат на върха на кънките си. Понякога може изненадващо да бъдете включени в артистичните демонстрации, така че имайте готовност да се превърнете в център на внимание.

Най-посещаваното и любимо място в парка е езерото с лодките. В него плуват патици и лебеди, а малки костенурки срамежливо подават главичките си над водата. Влюбени двойки от всички възрасти замечтано наблюдават други влюбени двойки, които лежерно плават в сини дървени лодки. Ще забележите както крехки момичета, ентусиазирано демонстриращи умения в гребането, така и слабички или мускулести младежи, фукащи се пред половинките си, докато патиците им се присмиват от водата. До езерото отдалеч се забелязва красива бяла колонада с паметника на известния испански владетел Алфонсо XII пред нея. Точно отсреща са стативите на вдъхновени художници, които често рисуват езерото с лодките и красивите бели колони. Освен тях има и много карикатуристи, които срещу няколко евро ще увековечат образа ви по закачлив начин.

В южната част на парка има още едно по-малко езеро. На брега му се издига Кристалният дворец – красива стъклена сграда, която някога е била оранжерия с екзотични цветя, донесени от Филипините за кралското семейство. Днес на територията й се провеждат различни изложби. Наблизо се намира и дворецът „Веласкес“. В миналото в него са били изложени метални, керамични и стъклени творения с национално значение. И за двете места входът е свободен.

Още едно красиво място в парка е Градината на розите. Тук се носи вълшебен аромат и цъфтят рози в различни цветове: от розови и червени до черни.

Паркът е място и за много културни събития. Освен изложбите в залите на „Веласкес“ и на Кристалния дворец, през лятото тук се изнасят и концерти и представления на открито. А всяка година от последния уикенд на месец май до средата на юни в парка се провежда панаир на книгата. Тогава по алеите има пъстри павилиони с книги и разнообразие от съпътстващи ги ежедневни събития.

Както много други европейски паркове, Ретиро се заключва вечер. Това става в 22 часа през лятото и в 20 часа през зимата. Вратите му отварят в 8 сутринта.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин