Паркът Гюел в Барселона – един от шедьоврите на Гауди - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Паркът Гюел в Барселона – един от шедьоврите на Гауди
Автор: Елена Исаева

Паркът Гюел безпорно е едно от най-интересните места за посещение в испанския град Барселона. Може дори да се каже, че е един от най-впечатляващите обществени паркове не само в Европа, но и в света. Това е така, заради странната му архитектура, която е дело на великия гений Гауди. Той определено е имал интересно виждане за съчетаване на модерно с традиционно.

 

Неговите шедьоври са известни в целия свят, като освен паркът Гюел, друга още по-впечатляваща негова рожба е катедралата Саграда Фамилия в Барселона. Има хора, които не харесват неговото изкуство, има и такива, които са обсебени от него, във всеки случай обаче и двата типа смятат, че Гауди е имал наистина богато въображение, което определено е било светлинни години напред в бъдещето.

Паркът Гюел в Барселона – един от шедьоврите на Гауди
Снимка: Елена Исаева

Идеята за подобен парк била на известният по това време индустриален магнат Еузебио Гюел, на който е кръстен и самият парк. Той е искал да направи модерен жилищен комплекс с парк към него. Гюел възлага задача на Гауди да направи едно интересно и различно място в покрайнините на Барселона.

Това се случва още през далечната 1900 година. Първоначалният проект бил за цели 60 къщи на територията на парка, но заради Първата световна война и други промени през този период са били построени само 2. В крайна сметка паркът често се е използвал за партита и конференции до 1922 г., когато общината на град Барселона решава да го трансформира в обществен парк. През 1984 г. попада под егидата на ЮНЕСКО и благодарение на това от 1987 г. до 1994 г. той се реставрира напълно.

Паркът Гюел в Барселона – един от шедьоврите на Гауди
Снимка: Елена Исаева

Двете необичайни сгради на входа на парка са построени в типичния за Гауди стил. Едната се е ползвала като администрация, а в другата е живял човекът, който е отговарял за поддръжката на парка. Говори се дори, че в една от двете къщички за период от около 10 години е живял и самият Гауди. А те са толкова странни, нали? Приличат на захарната къща от приказката за Хензел и Гретел. Покривите им са направени от различни малки цветни плочки, което внася допълнителна приказност и уникалност в техния облик.

Паркът Гюел в Барселона – един от шедьоврите на Гауди
Снимка: Елена Исаева

Още със самото прекрачване на входа на парка Гюел, чувството ви за реалност просто ще изчезне. На това място всеки има усещането, че е попаднал в една приказна страна, в която нищо не е както сме свикнали да го виждаме.

На входа, точно на двойното стълбище гордо стои един шарен саламандър. Дали заради това, че е от шедьоврите на Антони Гауди или поради друга причина, той се е превърнал в един от символите на град Барселона.

Паркът Гюел в Барселона – един от шедьоврите на Гауди
Снимка: Елена Исаева

Много интересни и впечатляващи са и т.нар. аркади. Приличат на направени от мокър пясък, сякаш всеки момент някоя вълна ще ги отнесе и ще ги разруши. Но това разбира се не е така. Те са доста солидни и освен това са любимо място на местни и туристи за снимане.

Гауди е планирал в този модерен комплекс да има и параклис. Искал е той да бъде построен на най-високата точка на парка. Този проект обаче не се осъществява и на хълма има само кръст и стъпала към него.

Голямата красива тераса, от която се открива невероятна гледка към Барселона е била построена последна. По нея, а и в целия парк се вижда гениалността на майстора Гауди. Не случайно през годините буквално се е утвърдил „стил Гауди“. Неговата мисъл не е била само инженерна, тя е била съчетана и с много богато и цветно въображение. Едва ли някога ще разберем гения на Гауди, но едно е сигурно – той е оставил безценни произведения след себе си, които ще вълнуват хората още много години.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин