Първата винарна в Италия с персонал само от жени - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Първата винарна в Италия с персонал само от жени

Някъде в романтичната Италия, в непокътнатата част на Тоскана, сгушена в хълмовете на Монталчино, сред лозята Брунело, които доминират на пейзажа в перфектна хармония с произведения на изкуството, се намира винарна Casato Prime Donne.

А особеното в нея е, че персоналът е само и изцяло от жени.

Винарната и лозята са собственост на Донатела Чинели Коломбини (Donatella Cinelli Colombini), която много хора наричат революционер в тази индустрия, която се доминира предимно от мъже. 

Историята ни връща в далечния 16-и век, когато предците на Чинели Коломбини притежавали земя в района на Монталчино. През последните поколения обаче имотът се предавал по женска линия. В края на 1990-те години тя наследява имението от майка си и се отправя в търсене на персонал, като за целта отива в училището по енология в Сиена. 

“Казаха ми, че ще трябва да чакам с месеци за някой добър ученик. Но когато казах, че искам ученичка, те казаха, че има много, защото никоя винарна не ги иска.”, споделя самата тя, обяснявайки, че нейният отговор бил да създаде Prime Donne, за да докаже, че дискриминацията не е нито оправдана, нито полезна.

Имотът в момента разполага с 16 хектара лозя от сорта Санджовезе. От него се произвеждат известните в района вина Росо (Rosso) и Брунело ди Монталчино (Brunello di Montalcino). Чинели Коломбини е един от 210-те производители в Консорциума на Брунело ди Монталчино. Бутилки с нейното вино се разпространяват по цял свят и могат да се похвалят с най-голямата група на купувачи (както и на посетители), идващи от САЩ. 

Коломбини прави още една крачка напред в изцяло женската концепция. Селекцията от вина, която произвежда нейната винарна, се избира всяка година от група от четирима експерти. Разбира се - всички са жени. Освен това, тя е уредила годишна международна награда в признание на женските постижения.

В Тоскана винопроизводството е традиционно мъжко занимание, което отчасти се дължи на физическите усилия, коита са необходими за поддържането на едно лозе. Антонела Маркони (Antonella Marconi), която работи за семейството на Чинели Коломбини от 1989 г. казва, че когато отворили винарната не са срещнали силна опозиция, но със сигурност са отворили очите на хората по отношение на неравновесието между половете.

“Беше дискриминация и навик, който беше толкова дълбоко вкоренен, че никой дори не забелязваше.”, казва Маркони. “..Никой, никога не е мислил, че доброто вино може да бъде направено от жени”.

Маркони също така казва, че намира жените за по-решителни и описва основателя на избата като вдъхновение.

След близо 20 години, в които винарната работи успешно, Донатела Чинели Коломбини очаква жените да играят все по-активна роля при производството на вино: “Надявам се жените да имат повече глас, повече възможност да споделят идеите си и да вземат решения.”

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин