Първият четвъртък в Лондон - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Първият четвъртък в Лондон
Автор: Peika.bg

Как ви се струва да се превърнете в част от инсталация, докато се разхождате между останките на корабокруширал кораб или да посетите изложба, посветена на дюнера (в Източен Лондон има повече дюнерджийници, отколкото в цяла София)?

Първият четвъртък в Лондон не е като втория, нито пък като третия или още по-малко като четвъртия. Това е денят, в който в Източен Лондон избухва арт експлозия. В над 100 галерии в тази част на британската столица можете да влезете безплатно и да останете извън работно време – чак до 9 часа вечерта, а след това оживлението от улиците се пренася в баровете.

Първите четвъртъци (First Thursdays) се провеждат всеки месец и са може би най-доброто място, на което да се окажете по това време. Утвърдени имена в изкуството участват наред с малки, независими арт пространства, които често са само витрина с врата към улицата. Улиците са изпълнени с любители на изкуството, а много от галериите се възползват точно тогава да откриват изложби и да организират пърформанси. Инсталации и музика на живо са причината на всяка крачка да попадате в нови артистични измерения.

Въпреки, че в Източен Лондон има над 100 галерии, които участват в този проект, определено има няколко епицентъра на Първия четвъртък – като улица Вайнър в Хакни (Vyner Street, Hackney) и улица Редчърч в Шордич (Redchurch Street, Shoreditch). А суматохата в Източен Лондон означава само едно - че пъбовете и баровете са оживени и пукащи се по шевовете и няма как да скучаете. Въпреки че в много от галериите откриването на изложби върви с коктейли – разбирайте, хапки, вино и бира, от които можете да си вземете, докато авторите се надяват да продадат някое от произведенията си. Така че сядането в пъб е по желание.

И тъй като това си е сравнително голям район за обикаляне, а краката ще ви трябват цяла вечер, можете да се възползвате от безплатния автобус, който се движи между галериите (нужна е предварителна резервация).

Полезна информация: Карта на обектите в Първия четвъртък, както и допълнителна информация за всички галерии можете да намерите на сайта на Първия четвъртък.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин