Първият в света супермаркет за храни с изтекъл срок - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Първият в света супермаркет за храни с изтекъл срок
Автор: Peika.bg
Първият в света супермаркет за храни с изтекъл срок

Поредна иновация в Дания отвори врати съвсем скоро - супермаркет за храни с изтеклъ срок

Целта й е да се бори с огромното разхищение на храни в национален мащаб. За да се опитат да намалят размера на този проблем, жителите на Копенхаген се сдобиха с първия в света супермаркет, който продава храни с изтекъл срок на годност или повредени продукти, но все още годни за консумация.

Успехът на този проект е очевиден, тъй като големите опашки от чакащи не са спрели дни наред. Организацията WeFood предлага шанс всеки да се сдобие с намалени продукти, които иначе биха попаднали в кошчето, само защото са с нарушена опаковка или с изтекъл срок за най-добро качество.

Храни, козметика, както и други предмети от бита могат да се намерят в магазина на цени, по-ниски с поне от 30 до 50 процента, отколкото в редовните магазини. Ръководителят на проекта Пер Бьер (Per Bjerre) казва, че WeFood е първият по рода си супермаркет в Дания, дори и в света, защото е насочен не просто към купувачите с ниски доходи, а към всеки, който е загрижен за размера на разхищение на храни в страната.

Но безопасна ли е храната с изтекъл срок?

Това е най-честият въпрос, който получават организаторите. Отговорът е "да". Защото датата "Най-добър до" се отнася до свежестта на продуктите. Това не означава, че след тази дата продуктът вече е отровен, а само че вече не е толкова пресен, колкото производителите му биха искали. Някои продукти, като хляб например, се изхвърлят след тази дата, но повечето продукти все още са годни за консумация. Ако се консумират, вместо да се изхвърлят, това ще намали отпадъците. 

Защо е важно това?

Доклад от 2013 г. посочва, че около 1/3 от храната в световен мащаб се изхвърля. Друг доклад сочи, че в Съединените щати днес се изхвърлят с 50% повече храна, отколкото през 1990 г. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин