Пътешествия за киномани: Мадрид на Алмодовар - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътешествия за киномани: Мадрид на Алмодовар
Автор: Иванка Могилска
Пътешествия за киномани: Мадрид на Алмодовар
Снимка: Thinkstock/Guliver

Обичате ли филмите на Алмодвар, значи обичате Мадрид и спокойно можете да кажете, че го познавате и без да сте се разхождали по улиците му. Ако все пак ви предстои разходка из този странен град – строг и благоприличен през деня и разпуснат, шумен, весел нощем, то препоръчвам няколко места, които да не пропускате. Те са свързани с историята на града и филмите на Алмодовар и носят особена атмосфера, в която си струва да се потопите.

Това са само няколко от култовите места в Мадрид, както за Алмодовар, така и за всеки, посетил града. Героите на испанския режисьор ще срещнете навсякъде около вас. Само дръжте очите си широко отворени.

Бар „Вила Роса” (Villa Rosa) на площад „Санта Ана” (Plaza Santa Ana)

Спомняте ли си жестоката сцена с Мигел Бозе от филма „Високи токчета”? Снимана е именно в този бар. Той се намира в десния ъгъл на площад „Санта Анта” – точно срещу театъра. Няма как да не забележите красивите пасторални сцени от Андалусия, изрисувани по фасадата му. Препоръчвам ви да си резервирате място за вечерното фламенко представление. Танцьорите и певците са страхотни, а обстановката не е променяна от години. Сякаш, влизайки в залата, минавате през портал във времето и се връщате в годините, в които жените наистина са били дами, мъжете кавалери, а думата „чест” е имала специално значение.

Кафе дел Сиркуло де Белас Артес (Café del Círculo dе Bellas Artes)

Това е един от най-страхотните ресторанти в Мадрид през деня и разкошен бар нощем. Плащате вход за достъп до него, но повярвайте ми, заслужава си. Храната и обслужването са невероятни. Обстановката – шикарна. Ще се почувствате като истинска звезда. А и според легендите точно тук са се събирали Виктория Абрил, Питър Койот и Алмодовар, за да обсъждат сценария на „Кика” преди започване на снимките.

Музей на хамона (Museo del Jamon)

„Музеят на хамона е верига от магазини, в които се предлагат различни видове шунка, сирена и вино. В някои от тях има малки масички – поръчвате си няколко резенчета хамон и чаша вино и се наслаждавате на кратка почивка преди отново да тръгнете да покорявате града.

Какво е общото между магазини за шунка и филмите на Алмодовар?

Някои от сцените във филма „Жива плът” са заснети именно в магазините на „Музей на хамона”. Една от тях Алмодовар снимал, скрит в един микробус. При преглеждането на вече заснетия материал забелязал, че на вратата на магазина през цялото време седял един мъж, който изобщо не трябвало да е там. Пуснете си последните сцени от филма, за да го видите и вие.

Пласа Майор (Plaza Mayor)

Няма как да сте в Мадрид и да не минете през Пласа Майор дори случайно. Спомняте ли си сцената от „Жива плът”, в която Хуан Енчове танцува сам на един площад? Е, това е Пласа Майор. Опитайте се да се абстрахирате от всички клоуни, куклени представления и щракащи фотоапарати и да се съсредоточите върху фасадата на сградата. Богатите й стенописи определено си заслужават това усилие. Площадът е направен по времето на Хабсбургите. На него Инквизицията е провеждала публичните екзекуции. И сега атмосферата му е малко мрачна, дори в слънчеви дни, а някои от представленията и маските на уличните куклени актьори – направо зловещи.

Гран Виа 12 (Gran Via)

Една от най-дългите и разкошни мадридски улици е именно тази. Тя започва от Пласа дел Сибелес (Plaza de Cibeles) и завършва на Пласа де Еспаня (Plaza de España). Тук испанските архитекти са се развихрили и можете да се насладите на уникални като стил сгради. Силно препоръчвам да се спрете на „Гран Виа” номер 12 и да изпиете една сангрия в любимия бар на всички испански знаменитости. Седнете по-близо до бара и със сигурност ще се намери кой да ви разкаже за вечерта, в която Ава Гарднър прелъстила тореадора Луис Мигел Домингин. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин