Пътеводител из коледен Манчестър - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътеводител из коледен Манчестър
Автор: Райна Михайлова

Облачно и мрачно, типично английско време в центъра на Манчестър. Старинната часовникова кула на кметството отброява часовете, предвестяващи идването на коледните и новогодишните празници. В подножието й се намира площад „Албърт“, който e възхитителната пъстра сърцевина на британското коледно настроение.


Малките дървени хижи, които са построени за седмица върху площада, сякаш сияят, като представят на вашето внимание началото на Манчестърския коледен базар.

Базарът е с 15-годишна традиция. Той събира на едно място парченца от европейската култура на около 300 коледни интернационални щанда. Тази година неговата е от 15 ноември до 22 декември и обхваща девет от най-известните градски площади и улички.

Площадът „Албърт“ е началната точка на вашето коледно шопинг пътешествие. Той ще ви изкуши с куп съкровища: от ръчно изработени кожени изделия, бижута от полускъпоценни камъни до японски бонзай дръвчета - тук има за всекиго по нещо. Най-великата му забележителност, според манчестърските стандарти, е двуетажната бирария, която ви угощава с типичната за района черна „Гинес“ бира.

Bienvenue à King Street! (Добре дошли на улица „Кинг“) - Потопете се в света на френската кухня. Опитайте от множество кулинарни изкушения, включващи типично френско вино, хляб, сирена, пресни гофрети и „сrêpe“(много тънки френски палачинки).

Пред щанда с цвърчащи братвурсти, на площад „Света Анна“ винаги има голяма опашка. Щруделите се продават като топъл хляб, а феновете на хубавата бира задоволяват своята жажда с пъстри халби германско пиво.

Към тези традиции кметът на Манчестър добавя и две нови.

Паричната валута на коледния сребърен шилинг е въведена като пазарна единица. От едната си страна той има изрисувано коледното дърво на площад „Света Анна“. Стойността му е еквивалентна на два паунда.

Освен това Коледният базар 2013 е екосъобразен. За да намалят употребата на пластмасови чаши за всяка напитка, продавачите изискват два паунда депозит, който ви бива върнат, след като върнете чашите си.

Манчестърските коледни базари ще затоплят сърцата ви и ще ви напомнят, че коледният сезон ви позволява да дарявате, да очаквате, да мечтаете и да обичате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин