Пътуване във времето на остров Сокотра - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътуване във времето на остров Сокотра
Автор: Катя Томова

Остров Сокотра, част от едноименната островна група в Индийския океан, е едно от най-дивните кътчета на земята. Дори името му говори за това – значи „Oстровът на блаженството”. Островът се откъсва от континента Африка преди милиони години и изолацията е предпоставка за изключитено разнообразните флора и фауна на територията му. Сокотра се намира в близост до Аденския залив и на 340 км от Йемен, като в момента се води част от републиката. Въпреки това културата и езикът на острова са различни от йеменските. 

Красотата на острова е удивителна – микс от древни планински вериги и широки плажни ивици с кадифен пясък. По южното крайбрежие се простират бели пясъчни дюни. Тяхната форма постоянно се мени в зависимост от скоростта на вятъра. Растенията и животните тук се адаптират към големи температурни амплитуди, различни нива на влажност и надморска височина, поради което се развиват като уникални и неповторими. 

Около 700 са организмите на острова, които не се срещат никъде другаде по света. Могат да се видят дървета с извити стволове, храсти с дебели стъбла и други, напомнящи праисторическите времена. Съчетанието на видове от Африка, Азия и Европа превръща Сокотра в един от най-важните центрове на биоразнообразие. Именно заради това, по-голямата част от острова е национален парк.

Сред най-разпространените растителни видове на острова е драконовото дърво. То е и символ на Сокотра. Известни представители на флората тук са смирната и тамяновите дръвчета. Значително по-редки са пустинната роза и краставичното дърво. Повечето растения добиват вода чрез мъглите, като някои от тях виреят по стръмните склонове и попиват влагата. Във водите на острова също разнообразието е голямо. Водните обитатели идват от Червено море, Индийския океан и Тихия океан. 

Местното население е около 40 хиляди души, които се прехранват основно с риболов, животновъдство и земеделие. Основният град е Хадибу. Повечето от хората, живеещи в планинските райони, обитават скални пещери и палят огъня си с подръчни средства. Смята се, че местните хора са потомци на преселници от дравния град-държава Сава, на Арабския полуостров. 

Разходка из Сокотра е като поглед милиони години назад във времето. Съблюдавайки план за развитие на ООН, островът страни от масовия туризъм. Тук няма луксозни курорти и много удобства. Няма големи хотели, а къмпинги. Мястото е за хора, почитатели на дивата и непокътната природа. Предпочитана дестинация е за еко-туристите. 

Сокотра е малък остров, но не е препоръчителна обиколка без водач, защото няма пътни знаци и табели, а малкото асфалтирани пътища са съвсем отскоро. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин