Пътувай като... Дороти от Магьосника от Оз - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай като... Дороти от Магьосника от Оз
Автор: Полина Райнова
Пътувай като... Дороти от Магьосника от Оз

Понякога ни се иска просто да можем да щракнем с пръсти и да се озовем на друго място, без значение къде точно, само да е далеч от тук и сега. В такива случаи торнадото звучи като истински примамлив вариант. Но ако не се казвате Дороти Гейл и не живеете в Канзас, внезапно торнадо, което да ви запрати в другия край на света, е малко вероятно да се случи. Тогава остава класическият вариант: да разчитате на себе си. И тук определено има какво да научите от героинята на Франк Баум (авторът на “Магьосникът от Оз”).

Бъдете твърдоглави

Да правиш това, което си си наумил, е първо и основно правило на уважаващия себе си пътешественик. В това отношение Дороти е истинско вдъхновение. Преди да стигне до Смарагдовия град, тя се справя с глутница от 40 вълка, с цяло ято врани (по-враждебно настроени дори от птиците на Хичкок) и с рояк смъртоносни пчели. Естествено, не без помощта на верните си другари – Плашилото, Тенекиения човек и Страхливия лъв. Е, тогава? Помислете си как звучат препятствия като „настинал/а съм”, „имам много работа в офиса” или пък „няма с кой да замина”...

Готови за неочаквани обрати

Какво по-хубаво от лошото време? Всъщност лошото време може би е едно от най-безобидните неща, които могат да ви се случат на път. Гледайте по-философски на нещата. Вижте как реагира Дороти, прекарала едва няколко минути в магичната страна на Оз, когато добрата вълшебница от севера изчезва просто ей така във въздуха: „Дороти знаеше, че тя е вещица и очакваше да изчезне точно както и се беше появила: от нищото, именно затова тя изобщо не се изненада.”

Хотелската ви стая се оказва клаустрофобично място с оскъдна светлина, наподобяващо декор от психотрилър? Спокойно. Ето един перфектен повод да не се прибирате там, а да прекарате цялото си време навън.

Не на стриктните планове

Доверете се на себе си. Почивката ви не е работен ден, който да разграфите на задачи за изпълнение. Какво като сте планирали да посетите този музей и онази забележителност до края на деня? Просто се пуснете по течението и забравете за очакванията и критериите, които се опитвате да попълните – те задушават свежия приключенски полъх най-много. Всичките съвети, цялата подготовка и антибактериалните кърпички, с които сте се заредили предпазливо, не могат да ви се притекат на помощ, когато изведнъж откриете себе си във въпроса: „Какъв е смисълът?”
Смисълът, разбира се е да знаете какво ще правите, ако зла магьосница ви открадне вълшебната пантофка: Ще я разтопите, естествено.

 

Тази статия ви хареса? Харесайте и страницата на Peika.bg във фейсбук!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
ЛаМаринка Винена, 04.03.2013 | 09:36
Ех, че свежо начало на седмицата с такава зареждаща статия! :)
Абонирайте се за нашия бюлетин