Пътувай от креслото: Керкини – езерото на прелетните птици (видео) - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай от креслото: Керкини – езерото на прелетните птици (видео)
Пътувай от креслото: Керкини – езерото на прелетните птици (видео)

Произходът на езерото Керкини е свързан със старо блато на река Струма. Дължината му е около 17 км, а широчината му – около 5 км, като общата площ варира в зависимост от сезоните от 51 до над 75 кв. км. Дълбочината на езерото е 10-20 м, а максималната достига до 35 м. 

За да се справи с наводненията, които причиняват водите на реката в района, през 1928 г. гръцкото правителство възлага на американска компания превръщането на блатото в обработваема земя.

През 1932 г. е създадено изкуственото езеро чрез изграждане на язовирна стена в източната и южната част. През 1982 г. е построена още една язовирна стена, с което нивото на водата се увеличава с няколко метра.  Езерото е обявено за рамсарско място според Конвенцията за опазването и разумното ползване на влажните зони като местообитания на водолюбиви птици, както и част от екологичната система от защитени зони в ЕС“.

Флората на езерото е представена от над 800 вида висши растения, 40 вида лишеи и 35 вида мъхове. Среща се над 120 вида гъби. Околностите на езерото са заети от широколистни гори. Представители на флората в езерото са четирилистно разковниче, воден орех, бяла водна лилия, треволистен ръждавец, класовиден многолистник, плаващ роголистник, блатно лютиче и други. 

В Червената книга на защитените видове попадат коринтската власатка, широколистната мишовка, мраморният дебелец и други.

От фаунистична гледна точка езерото също представлява интерес. В района са установени над 2000 вида, като най-много са представителите на безгръбначните – над 1800 вида. Гръбначните видове са около 400, като около 70% от тях са от птичи видове. Срещат се и 26 вида бозайници, 27 вида влечуги, 11 вида земноводни и други. Бутковското езеро е може би най-доброто място в Северна Гърция за наблюдение на различни видове птици

Насладете се на кадрите във видеото по-долу:

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин