Пътувай от креслото: Магията на Земенския манастир (видео) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай от креслото: Магията на Земенския манастир (видео)
Автор: Peika.bg
Пътувай от креслото: Магията на Земенския манастир (видео)
Снимка: wikimedia

Земенският пролом е изключително богат на природни красоти - водопади, пещери, меандри, скални ритли и други. Освен това той е и богато исторически натоварен. Тук място намират няколко манастира, старинни черкви.


Земенският манастир „Свети Йоан Богослов“ е български манастир, намиращ се в град Земен, обграден от грижливо подредена пътечка от речни камъчета, съществува от самото основаване на манастира през 11-и век.

 

Манастирът се намира на един от североизточните склонове на Конявската планина, в началото на Земенския пролом, на левия бряг на река Струма. Видеото ще ви позволи да направите разходка между цветята, дърветата, каручките и всички декоративни украси в двора на манастира. Ще видите красотата на град Земен отвисоко. Гледката е невероятна - покривите на къщите сред много зеленина.

Състои се от църква, камбанария и две сгради. Манастирът не е от най-големите, но крие интересни истории и красиви гледки.

 

Най-забележителна е най-старата постройка на манастира: църквата, която е паметник на културата. В архитектурно отношение тя заема особено място на Балканите като представител на кръстокуполната архитектура.

Стенописите от първия живописен слой се отнасят към втората половина на 11 век. Популярността на паметника се дължи не само на интересното архитектурно решение, но и на забележителните стенописи с библейски сцени от 14 век. Олтарът е каменен монолит, а подът е изграден от разноцветни каменни плочи и антични тухли. Куполът е изграден от камък и се издига върху висок цилиндричен барабан.

В югозападния ъгъл на църквата са запазени шест ктиторски портрета, между тях на неизвестен местен феодал и съпругата му Доя – едни от най-ранните портрети на български боляри и с най-голяма художествена стойност след образите на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква.

Забележително е, че манастирската обител е рухвала и отново възстановявана няколко пъти, а църквата със стенописите е оцеляла повече от 9 века. От проучванията на манастирските архиви е видно, че църквата е укрепвана през 1830 и 1860 година. През 1867 година майстор Миленко Велев от село Блатешница построява първата манастирска сграда. Всяка година се провежда традиционният пролетен събор. В началото на 20 век поп Янаки Митов построява новата манастирска сграда, двуетажна и дълга 40 метра.

Насладете се на гледките към едно от многото красиви кътчета на България - Земенския манастир. Виртуалната разходка ще бъде кратка, но вдъхновяваща.

България отвисоко - Земенски манастир from Bulgaria Otvisoko on Vimeo.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин