Пътувай от креслото: Нос Калиакра - виж хоризонта (видео) - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай от креслото: Нос Калиакра - виж хоризонта (видео)
Автор: Peika.bg
Пътувай от креслото: Нос Калиакра - виж хоризонта (видео)
Снимка: Spiridon MANOLIU

Нека направим една красива, виртуална обиколка на брега на морето. Да се отпуснем, да помечтаем и да се насладим на невероятната българска природа.

Калиакра е дълъг и тесен нос на българското северно черноморско крайбрежие. Носът е вдаден на 2 км навътре в морето и наподобява полуостров, представлява природен и археологически резерват и един от Стоте национални туристически обекта. Тук гнезди аристотелевият корморан и могат да се наблюдават делфини.

Брегът при нос Калиакра е клифов тип, отвесните скали се спускат 70 метра надолу до морето. Прибойните вълни са издълбали в подножието им пещери, ниши и арки, до които може да се стигне само откъм морето. На носа има музей, ресторант, морски фар, морската радиолокационна станция, метеорологична станция и параклис.

Много легенди са свързани с нос Калиакра. Най-известната от тях разказва за 40 красиви българкиначело с Калиакра, които скочили от скалите в морето, за да се спасят от османските турци. За да не се откаже някоя от тях, те сплели косите си една в друга.

А самото име Калиакра идва от гръцки и означава Красивият нос. Няма как да не се съгласи човек, стига да се огледа около себе си. Мястото има и доза тайнственост заради военната база, която се намира на носа и за която се носят легенди за няколко тома – от извънземни до световни конспирации.

Включете видеото на цял екран и се насладете на едно от хилядите красиви, вълшебни и завладяващи места на България.

България отвисоко - Нос Калиакра from Bulgaria Otvisoko on Vimeo.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин