Пътувай от креслото: Средновековната Трансилвания - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътувай от креслото: Средновековната Трансилвания
Автор: Peika.bg
Пътувай от креслото: Средновековната Трансилвания

Районът между Брашов, Сигишоара и Сибиу е „сърцето” на Трасилвания и със сигурност ще ви накара да се почувствате, сякаш сте се върнали в Средновековието.

Това е една близка дестинация, която неоснователно сме склонни да отхвърляме с лека ръка. Уверяваме ви обаче, че си заслужава посещаването – особено за тези, които са почитатели на замъците, укрепените черкви и мистичните истории.

Между ХІІІ-ХІV в. районът е част от Австрия, която към този момент вече е многонационална империя. По това време в Европа нахлуват татари от изток и турци от юг. Набезите са кратки, но опустошителни и затова Австрия оставя на граничното население отговорността за отбраната. Това подтиква трансилванските саксонци, живеещи в разпръснати села, вместо да влагат огромни усилия и средства в изграждането защитни системи на целите селища, да строят силно укрепени черкви.

Така се превърнало в практика около селската черква да се изгражда истинска крепостна стена на няколко етажа с бойници, защитен ров и двойни или тройни порти. Тези мини-крепости са били достатъчно здрави, за да устоят на чуждестранните набези, макар и да не издържали на продължителна обсади. В миналото те наброявали над 300, но до днес са се запазили едва около 150, като 10-ина от тях са вписани в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Вижте Tрансилвания във видеото по-долу. За максимално удоволствие, гледайте на цял екран!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин