Пазарът Букерия: Кулинарното съкровище на Барселона - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пазарът Букерия: Кулинарното съкровище на Барселона

Всеки град си има своето кулинарно съкровище. Ако сте от онези пътешественици, които пътуват, за да опитват местни специалитети, то в Барселона има един пазар, който ще ви очарова. За пазара Сант Жозеф де ла Букерия (Mercat de Sant Josep de la Boqueria), по-често наричан само Букерия, ни разказаха колегите от kulinar.bg.

Огромният пазар се намира в старата част на града и е може би най-доброто място в Барселона, където да откриете местни, пресни вкусотии и да направите свое собствено изследване на испанската кухня.

Историята на Букерия е вековна и много интересна. За пътви път се появява в исторически документи през 1217 г., когато, близо до портата на стария град, са разположени маси за продаване на месо, плодове и зеленчуци.

Популярността на пазара нараствала с годините, а заедно с нея – конкуренцията между отделните фермери и животновъди, които предлагали своята стока. Сбиванията и споровете били нещо съвсем обичайно през пазарния ден.

А какъв е пазарът Букерия през 21 век? Без съмнение – пазар с международно значение, който многократно е награждаван. През 2005 г. дори печели наградата за Най-добър пазар в света по време на Конгреса на световните пазари във Вашингтон.

Две години по-рано пазарът се сдобива и с кулинарно училище, където деца и възрастни се учат да готвят, а различни гастрономически събития се организират всеки ден.

Освен да пазарувате, на пазара Букерия можете да седнете и да похапнете средиземноморски вкусотии, приготвени на място. 

Полезна информация: Ако планирате разходка до Барселона, имайте предвид, че до пазара се стига с метро (спирка Liceu) и с автобус (линии 14, 59 и 91).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Kasiopeq Haralampieva, 12.08.2013 | 15:52
оле колко е грозноооо
Абонирайте се за нашия бюлетин